Chystá se nový "techničák". Bude vypadat jako platební karta a zaznamená servisní prohlídky

Lenka Petrášová
14. 6. 2017 12:04
Do dvou let by měly přijít nové malé technické průkazy, které budou vypadat jako platební karta. Právě teď se rozhoduje o tom, zda budou obsahovat i čip, díky němuž se dají mimo jiné odhalit i nepoctiví prodejci ojetin. Změnou projdou i velké technické průkazy. Dostanou lepší zabezpečení, aby nebyly falšovatelné.
Dnešní malý "techničák" je větší než karty i řidičský průkaz.
Dnešní malý "techničák" je větší než karty i řidičský průkaz. | Foto: Martina Křížová

Praha - Mluvilo se o tom už dlouho, ale až teď se to stane realitou: malý "techničák" neboli osvědčení o registraci vozidla bude mít stejnou podobu jako platební karta. A dojde k tomu už do dvou let, jak potvrzuje Tomáš Hebelka, generální ředitel Státní tiskárny cenin, jež průkazy vyrábí.

"'Techničák' bude samozřejmě lépe zabezpečený pomocí ochranných prvků než současný v plastu zatavený papír, byť i ten má jisté ochranné prvky. Jen poněkud zastaralé," říká Hebelka.

Největší výhodou pro řidiče by mohl být čip, který má karta obsahovat. Mimo jiné by se na něj mohly nahrát veškeré servisní prohlídky nebo opravy po případných nehodách. "Jistě by bylo možné nahrát i pokuty a přestupky, ale k tomu by se musel měnit zákon," říká loni nastoupivší ředitel tiskárny cenin, který novou podobu osvědčení o registraci vozidla velmi vítá.

Mezi další pozitiva patří, že na nový průkaz není třeba mít speciální pouzdro, protože bude zhruba o třetinu menší a vejde se ke všem ostatním běžným kartám. Řidiči by tak nemuseli nosit dokumenty, ale úředníkům by postačilo přejet čip čtečkou.

Čip odhalí podvodníky

Pokud bude mít nový malý "techničák" onen důležitý čip, kromě všech podstatných informací z velkého technického průkazu na něj bude možné nahrát například i data o technické kontrole, bývalých majitelích vozidla, přeprodejích, ukončení leasingu či o tom, zda bylo auto přivezeno z ciziny nebo změnilo barvu.

Nový český malý "techničák" by mohl vypadat jako nynější slovenský.
Nový český malý "techničák" by mohl vypadat jako nynější slovenský. | Foto: STC

A také ukáže emise a případně vše další, co stát uzná za vhodné k řidičské způsobilosti. Včetně zapsání možného připojení tažného vozíku. Což pomůže odhalit triky nepoctivých prodejců ojetých automobilů.

Ať už s čipem nebo bez něj, průkaz se promění podle předpokladu Státní tiskárny cenin do roku 2019.

Podobně již malé "techničáky" fungují na sousedním Slovensku. Tam se vydávají od června roku 2010. A Evropská unie po nás podobnou změnu bude v nejbližší době chtít, i když jasný termín zatím nepadl.

Spolu s tiskárnou cenin řeší novou podobu malých průkazů i ministerstvo dopravy. Potvrdilo, že termín předpokládaný na rok 2019 je reálný. Přesné propočty, na kolik změna přijde, však ještě nejsou hotové, záleží na tom, zda průkazy budou obsahovat čipy.

Změní se i velký technický průkaz

"Důležitou diskusi teď vedeme i s ministerstvem dopravy ohledně velkých technických průkazů," říká ředitel tiskárny Hebelka. A to z překvapivého důvodu: minulá vedení ministerstva dopravy v letech ekonomické krize šetřila, a to i na ochranných prvcích na velkých technických průkazech. Výsledkem je, že je lze velmi snadno padělat.

"Jejich současná podoba už v době překotného vývoje nových technologií neposkytuje dostatečnou míru ochrany proti padělání, navíc některé ochranné prvky byly v době ekonomické krize ve snaze o úspory odebrány. Velký technický průkaz tak lze dnes docela snadno padělat i na moderní domácí tiskárně," varuje Hebelka.

"Padělky jsou navíc tak zdařilé, že je laik nerozezná od pravých průkazů," dodává šéf tiskárny cenin s tím, že vítá snahu ministerstva dopravy o změnu a zvýšení zabezpečení dokumentu, který má zásadní význam nejen pro řidiče.

Podle expertů stát tratí na padělcích víc, než díky škrtům ušetřil.

 

Právě se děje

Další zprávy