Češi dál masivně utrácejí. Nakupují skoro cokoliv, nejvíce zaplatili za elektroniku

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 5. 8. 2021 10:10
Maloobchodní tržby v červnu meziročně stouply po očištění o kalendářní vlivy o 7,1 procenta. Je to podobný výsledek jako v předchozích měsících. V dubnu byl růst po revizi 7,2 procenta, v květnu 7,3 procenta. Pomohlo rozvolnění protiepidemických opatření. Téměř o čtvrtinu více utržily obchody s počítačovým a komunikačním zařízením a vedlo se i kosmetickým výrobkům či potřebám pro domácnost.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Výsledky vychází z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání se tržby obchodníků zvýšily o 0,6 procenta.

Vzhledem ke zlepšení epidemické situace a menšímu počtu koronavirových nákaz mohly být v červnu otevřené všechny obchody. "Růst byl přitom zaznamenán ve všech hlavních sortimentních skupinách," uvedla ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ Marie Boušková.

Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 9,9 procenta, za pohonné hmoty o 6,6 procenta a za potraviny o 3,3 procenta.

Tento výsledek maloobchodních tržeb jde podle analytika společnosti Citfin Tomáše Volfa na vrub především dvěma faktorům. "Jedním je fakt, že lidé skutečně více utrácejí. Nucený půst v nakupování z uplynulých měsíců si kompenzují zvýšenou spotřebou téměř ve všech oblastech života. Obava o budoucí příjmy Čechům nebrání ve zvýšené poptávce. Druhým důvodem je nízká srovnávací základna z loňského roku. S tímto faktorem se budeme potýkat ještě dlouhé měsíce a plně vyprchá až v prvním čtvrtletí 2023," řekl Volf. 

Prodeje přes internet zpomalují, ale neklesají

Obchody s počítačovým a komunikačním zařízením utržily téměř o čtvrtinu více než loni. Prodejny s kosmetickým a toaletním zbožím si polepšily o 11,4 procenta a za oděvy a obuv lidé utratili o 10,8 procenta více než loni v červnu. Tržby v obchodech s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím byly vyšší o sedm procent, podobné to bylo v prodejnách výrobků pro domácnost. Internetové obchody pak zaznamenaly meziroční růst o 14,5 procenta.

"Meziroční tempo prodejů přes internet sice v posledních měsících zpomalilo, což je však především důsledek extrémně silné statistické základny z loňského roku. Rozhodně tak na základě červnových čísel nelze říci, že poptávka nákupů zboží přes internet slábne. Naopak trend přesunu nákupů zboží z kamenných obchodů na internet a prostřednictvím zásilkové služby pokračuje. Dynamika prodejů přes internet z posledního roku však byla neudržitelná," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. 

Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně zvýšily o 15,7 procenta. Stejný výsledek byl i v případě neočištěných tržeb. Za prodej aut včetně náhradních dílů vzrostly tržby o 17,7 procenta a za opravy aut o 8,7 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy