Polské Allegro nakupuje v Česku: V transakci roku zaplatí za Mall.cz a CZC 24 miliard

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 5. 11. 2021 8:22
Polská společnost Allegro se dohodla na převzetí stoprocentního podílu v české skupině e-shopů Mall Group a v kurýrní firmě WeDo. Celková hodnota transakce je až 975 milionů eur (přibližně 24,7 miliardy korun), uvedla v tiskové zprávě společnost Rockaway Capital. Ta je spolu s investičními skupinami PPF a EC Investments dosavadním spoluvlastníkem Mall Group.
Předseda představenstva Mall Group Jakub Havrlant a generální ředitel společnosti Allegro Francois Nuyts.
Předseda představenstva Mall Group Jakub Havrlant a generální ředitel společnosti Allegro Francois Nuyts. | Foto: Rockaway Capital

"Pro skupinu Rockaway Capital je to největší obchod v její historii a zároveň vyvrcholení příběhu, který jsme začali psát v roce 2014, kdy jsme vsadili na oblast e-commerce a začali budovat tehdy ještě E-commerce Holding," zhodnotil transakci zakladatel Rockaway Capital Jakub Havrlant.

Skupinu Mall Group se podle něj podařilo prodat v situaci, která je kombinací úspěšných výsledků firmy, zájmu investorů a příznivé situace na trhu.

Polská nákupní platforma Allegro kupuje Mall Group a WeDo za cenu 881 milionů eur (22,3 miliardy korun), která vychází z pevného ocenění ve výši 925 milionů eur (23,5 miliardy korun) upraveného o dluh a podobné položky ve výši 44 milionů eur. Konečná cena může být navýšena až o 50 milionů eur (1,3 miliardy korun) v závislosti na výkonnosti Mall Group.

Zhruba 47 procent ceny bude uhrazeno akciemi Allegra. "Takže stávající akcionáři Mall Group se budou na tomhle příběhu dál podílet," uvedl mluvčí Rockaway Capital Pavel Kalouš.

Uzavření transakce podléhá obvyklým antimonopolním a regulatorním schválením a očekává se, že bude uzavřena do konce prvního pololetí 2022. Po dokončení půjde o jednu z největších transakcí ve střední a východní Evropě.

"Díky začlenění skupiny Mall Group bude naše přítomnost v Polsku, České republice, na Slovensku, ve Slovinsku, v Maďarsku a v Chorvatsku, což odpovídá více než 250 miliardám eur a více než 70 milionům lidí, také základem pro vytvoření silného mezinárodního týmu v oblasti technologií, e-commerce a logistiky. To nám umožní přilákat nové talenty, nabídnout nové kariérní příležitosti v rámci celé rozšířené skupiny a vybudovat ještě živější a rozmanitější organizaci," uvedl šéf Allegra François Nuyts.

Transakce se netýká společností Vivantis, Mall Pay, ani Mall.TV a Košík.cz, které byly již v minulosti z Mall Group vyčleněny.

Do skupiny Mall Group patří vedle internetového tržiště Mall také například e-shop s elektronikou CZC.cz. Firma je spoluvlastněná investiční skupinou Rockaway Capital Jakuba Havrlanta, investiční skupinou PPF a EC Investments Daniela Křetínského a Patrika Tkáče. Role řídícího akcionáře připadá skupině Rockaway.

Mall Group v obchodním roce končícím letos 31. března zvýšila obrat o 26 procent na 20,7 miliardy korun a poprvé skončila v zisku. Počet objednávek se meziročně zvýšil o 31 procent na 14 milionů.

Kurýrní firma WeDo vznikla loni na podzim na základech převzetí tehdejší kurýrní služby InTime a sítě výdejních míst Uloženka. Za první rok své existence přepravila téměř deset milionů zásilek. Spoluvlastníky WeDo jsou, stejně jako v případě Mall Group, skupiny PPF, EC Investments a Rockaway Capital.

 

Právě se děje

Další zprávy