Vláda schválila změny daní. Sníží kauce, zdaní surový tabák

ČTK ČTK
23. 2. 2015 14:32
Kabinet také odsouhlasil zachování daňových výhod pro biopaliva. Změny se týkají spotřebních daní.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Vláda na svém dnešním jednání schválila novelu zákona o spotřebních daních, která mimo jiné umožňuje pokračovat v daňových zvýhodněních vysokoprocentních a čistých biopaliv.

Kabinetem prošel i další návrh ministerstva financí na snížení kaucí pro menší distributory pohonných hmot. Jak informoval tiskový odbor vlády, rovněž by měla být zavedena plošně spotřební daň na surový tabák. Novela nyní míří k poslancům.

Snížené sazby pro oleje i ethanol

Z novely zákona vyplývá, že například směs motorové nafty s minimálně třicetiprocentním podílem metylesterů řepkového oleje bude zdaněna spotřební daní 8 415 Kč na 1000 litrů. Standardní sazba spotřební daně u motorové nafty činí 10 950 korun na 1000 litrů. Rostlinné oleje určené k pohonu motorů, které splňují kritéria udržitelnosti biopaliv, budou zdaněny podle návrhu sníženou sazbou 1180 Kč na 1000 litrů.

U etanolového paliva E85 bude možné uplatňovat nárok na vrácení daně 12 600 korun na 1000 litrů z objemu lihu obsaženého ve směsi. Dosud bylo možné uplatnit nárok 11 310 korun na 1000 litrů. Bioplyn (v kapalném nebo plynném stavu) učený k pohonu motorů bude i nadále zcela osvobozen od spotřební daně.

Daňová zvýhodnění jsou v současné době poskytována na základě programu, jehož účinnost končí letos 30. června. Návrhy navazujících daňových zvýhodnění jsou pak obsahem Víceletého programu podpory dalšího uplatnění udržitelných biopaliv v dopravě na období let 2015 - 2020, který vládě předložilo ministerstvo zemědělství. A ta jej loni 6. srpna schválila.

Obecně by podle ministerstva neměl být předložený návrh zákona schválen dříve, než bude zřejmé, že Víceletý program podpory dalšího uplatnění biopaliv v dopravě byl úspěšně notifikován EU, tedy než budou jasné konečné parametry daňového zvýhodnění biopaliv. Účinnost zákona proto resort navrhuje na 1. července 2015. Výjimkou jsou ta ustanovení zákona o spotřebních daních, která ruší daňové zvýhodnění biopaliv od 1. ledna 2021, neboť výše zmíněný Víceletý program podpory je omezen do konce roku 2020.

Nižší kauce

Kabinetem současně prošla i další novela zmíněného zákona, která má menším distributorům pohonných hmot snížit kauce z dvaceti na deset milionů korun.  

Zavedení kaucí bylo jedním z opatření proti daňovým únikům. Ústavní soud (ÚS) však loni v květnu ustanovení s platností od července letošního roku zrušil. Zákonodárci proto řeší, jak problematiku upravit jinak. Podle ÚS má být kauce, která je sama o sobě racionální, odstupňována, aby zohledňovala situaci menších distributorů.

 K zákonu měl přitom podobné výhrady v připomínkovém řízení Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). "Dle vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže představuje institut kaucí bariéru pro vstup na trh, která ztíží nebo znemožní fungování menším podnikatelům na trhu, a je principiálně pro hospodářskou soutěž negativní. Proto požaduje větší diferenciaci kaucí a individualizaci tak, aby nedocházelo k diskriminaci především malých soutěžitelů," uvádí předkládací zpráva.

Unie nezávislých petrolejářů návrh na snížení sazby již dříve uvítala.

Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová navíc upozornila, že se kauce týká distributorů, nikoliv čerpacích stanic, jak bylo někdy chybně uváděno. Samotná čerpací stanice totiž podle ní není distributor. Ujednocení toho, kdo je považován za distributora, požadují i nezávislí petrolejáři. Distributorem by podle nich měl být pouze ten, kdo dováží nebo přeprodává zboží konečnému prodejci.

Daň na surový tabák

V případě tabáku ministerstvo financí navrhuje plošné uvalení spotřební daně na surový tabák. Daň bude stanovena ve výši spotřební daně tabáku ke kouření a bude zaveden registr osob, které s takovým tabákem nakládají.

"Jedná se o opatření, které by mělo vést ke snadnější eliminaci daňových úniků, ke kterým dochází zejména z důvodů nekontrolovatelného přístupu k tabákové surovině, z níž se následně nelegálně vyrábí nezdaněné tabákové výrobky," uvedlo resort financí. Účinnost této novely ministerstvo navrhuje od července 2015.

Normy musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident Miloš Zeman. Návrh na pokračování daňových zvýhodnění a snížení kaucí pro distributory pohonných hmot měl být původně součástí jednoho materiálu. Nakonec tyto záležitosti vláda projednala ve dvou v samostatných novelách.

 

Právě se děje

Další zprávy