Malaysia Airlines propustí téměř třetinu zaměstnanců

29. 8. 2014 12:26
V březnu se firmě ztratilo letadlo s 239 lidmi na palubě, v červenci nad Ukrajinou sestřelili boeing s téměř 300 lidmi.
Těla mrtvých, kteří zahynuli po sestřelení letu MH17 letecké společnosti Malaysia Airlines, se vrátila pozůstalým.
Těla mrtvých, kteří zahynuli po sestřelení letu MH17 letecké společnosti Malaysia Airlines, se vrátila pozůstalým. | Foto: Reuters

Kuala Lumpur - Malajsijská letecká společnost Malaysia Airlines propustí v rámci reorganizace 6000 zaměstnanců, což představuje 30 procent jejich celkového počtu. Oznámily to světové tiskové agentury s odvoláním na prohlášení státního investičního podniku Khazanah Nasional, který vlastní 69 procent společnosti. Aerolinky se ocitly v potížích po dvou leteckých nehodách.

Malaysia Airlines dosud zaměstnávaly na 20 000 lidí, nově by pro ně mělo pracovat jen 14 000 z nich. Společnost Khazanah Nasional se nechala slyšet, že v rámci reorganizace bude vytvořena nová firma, která aerolinky i se zmenšeným počtem zaměstnanců převezme. Celý tento proces i další investice do letecké společnosti mají přijít na šest miliard malajsijských ringgitů (42 miliard korun).

Zmizení a sestřelení

Malaysia Airlines letos v březnu přišly o Boeing 777 s 239 lidmi na palubě, který se ztratil z leteckých radarů cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu. Navzdory pokračujícímu pátrání v Indickém oceánu se dosud po letounu nenašla žádná stopa.

V červenci byl jejich další Boeing 777 s téměř 300 lidmi na palubě sestřelen nad východní Ukrajinou v místech, která kontrolují proruští separatisté.

Při obou tragédiích zahynulo 537 lidí, včetně 27 členů posádky. Obě události poškodily pověst firmy a prohloubily její dlouhodobé finanční problémy.

 

Právě se děje

Další zprávy