Majitele Plzeňského Prazdroje chce převzít světová jednička Anheuser-Busch InBev

ČTK ČTK
16. 9. 2015 15:59
Dosavadního vlastníka Plzeňského Prazdroje, společnost SABMiller, by mohla převzít světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev. Ta zamýšlí podat nabídku, podrobnosti neuvedla. SABMiller "řádně přezkoumá jakýkoli návrh, který by mohl být učiněn, a odpoví na něj". Spojení dvou kolosů, které produkují zhruba třetinu světové spotřeby piva, by bylo dosud největší transakcí v pivovarnickém odvětví.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Londýn - Světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev zamýšlí podat nabídku na převzetí svého největšího nadnárodního konkurenta SABMiller, který je mimo jiné majitelem Plzeňského Prazdroje. Sdělily to dnes obě společnosti. Spojení dvou kolosů, které produkují zhruba třetinu světové spotřeby piva, by bylo dosud největší transakcí v pivovarnickém odvětví.

List The Wall Street Journal na základě úterní tržní hodnoty SABMiller odhadl, že případná transakce by mohla mít hodnotu přes 75 miliard dolarů (1,8 bilionu korun). Akcie SABMilleru ale na zprávu reagovaly vzestupem o 23 procent a hodnota světové pivovarnické dvojky se tak vyšplhala na 93 miliard dolarů. Celková tržní hodnota sloučené společnosti by dosáhla zhruba 270 miliard dolarů, spočítala agentura Reuters.

SABMiller v krátkém sdělení oznámil, že AB InBev zamýšlí podat návrh na jeho převzetí, neví ale, jestli se tak stane. Společnost ale ujistila, že "řádně přezkoumá jakýkoli návrh, který by mohl být učiněn, a odpoví na něj".

"Úmyslem AB InBev je spolupracovat s vedením SABMilleru na doporučené transakci," doplnila skupina se sídlem v Belgii. AB InBev má podle britských pravidel na rozhodnutí, zda nabídku předloží, čas do 14. října.

Spekulace o megafúzi v globálním pivovarnictví se na akciových trzích vynořují pravidelně, dnešní oznámení ale trhy zaskočilo. Akcie AB InBev posílily o sedm procent, třebaže převzetí by pro skupinu znamenalo nemalé náklady. Spojení by ale vedlo k významným úsporám a obě skupiny by se ve většině oblastí světa "výjimečně dobře doplňovaly", řekl Reuters analytik Wyn Ellis z makléřské firmy Numis Securities.

Sloučená firma by spojovala dominantní pozici AB InBev v Latinské Americe s výsadním postavením SABMilleru v Africe a posílila by aktivity na rychle rostoucích asijských trzích. Problémy by mohla fúze mít zejména ve Spojených státech, kde Anheuser-Busch ovládá téměř polovinu trhu, zatímco společný podnik SABMilleru s firmou Molson Coors zabírá dalších takřka 30 procent.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 značek z celého světa, včetně Budweiseru, Beck's a Stelly Artois. Od Anheuseru zdědil AB InBev řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny. Loni skupina koupila budějovický pivovar Samson.

SABMiller, který se z jihoafrického výrobce piva stal světovou pivovarskou dvojkou, expandoval od 90. let prostřednictvím řady akvizic. Začal převzetím Plzeňského Prazdroje a dalších pivovarů ve střední a východní Evropě, pokračoval koupí nizozemského Grolsche a americké Miller Brewing a v roce 2011 převzal velký australský pivovar Foster's. Nyní má asi 70 000 zaměstnanců ve více než 80 zemích světa.

Megafúze by završila vice než desetiletí intenzivního slučování producentů piva v celém světě. Konsolidaci si vynutily změny v chování spotřebitelů ve vyspělých zemích, kde lidé stále více preferují lokální a řemeslná piva, přecházejí k vínu nebo pití alkoholu omezují.

Belgická InBev a později AB InBev v sérii transakcí za celkem asi 100 miliard dolarů zvýšila za posledních deset let své tržby více než pětinásobně. Spojení obou gigantů by bylo podle agentury Bloomberg nepřekonatelným vrcholem procesu konsolidace, protože nizozemský Heineken a dánský Carlsberg, které jsou na dalších místech v žebříčku největších světových producentů, mají pod kontrolou rodinné nadace a jejich geografický záběr je omezený.

 

Právě se děje

Další zprávy