Majitelé Alberta a Delvity se spojují. Vzniká čtvrtý největší řetězec světa

Michal Šenk Michal Šenk
25. 7. 2016 11:38
Společnost Ahold Delhaize nově zahrne 6500 obchodů zejména s potravinami a spotřebním zbožím v Evropě a Spojených státech. Skupina bude dál pokračovat v působení na domácích trzích v Nizozemí a Belgii, také v Lucembursku, v Německu, Česku, Srbsku, Řecku a Rumunsku a v USA.
Logo Ahold Delhaize.
Logo Ahold Delhaize. | Foto: Ahold Delhaize

Zaandam - Společnost Ahold Delhaize dokončila po třinácti měsících od oznámení svého záměru fúzi, a vytvořila tak jednu z největších maloobchodních skupin na světě.

Zahrne 6500 obchodů zejména s potravinami a spotřebním zbožím v Evropě a Spojených státech.

S akciemi s označením AD se začalo v pondělí obchodovat na burze Euronext v Amsterdamu a Bruselu.

"Stavíme na společných hodnotách i podobných systémech provozu obchodů," řekl ke spojení nový generální ředitel skupiny Ahold Delhaize Dick Boer. Ten v manažerské struktuře nové firmy zastupuje Ahold, někdejší šéf Delhaize Frans Müller bude pak zastupujícím ředitelem Ahold Delhaize. Firma uvádí, že týdně obslouží 50 milionů zákazníků. Zaměstnává celkem 375 tisíc lidí.

Ukázkou snahy o co největší rovnost obou stran nové společnosti je logo Ahold Delhaize. To kombinuje korunku Aholdu a lva Delhaize.

Souhrnné tržby Aholdu a Delhaize za loňský rok činily 62,6 miliardy eur. Skupina bude dál pokračovat v působení na domácích trzích v Nizozemí a Belgii, také v Lucembursku, v Německu, Česku, Srbsku, Řecku a Rumunsku a v USA.

Nizozemský Ahold se na spojení s belgickou Delhaize dohodl loni v červnu. Letos v březnu akvizici Aholdu za téměř 10 miliard eur schválili akcionáři obou firem i antimonopolní úřady v zemích, kde obě skupiny působily. Ve Spojených státech amerických, kde mají obě firmy významné postavení zejména na Východním pobřeží, bylo součástí dohody také to, že se zbaví 81 svých obchodů.

Podle šéfa českého Aholdu Jespera Lauridsena nově vytvořená skupina přinese také možnosti nových investic do jednotlivých regionů, kde dosud obě firmy samostatně působily. Velké investice do rozvoje Ahold Delhaize se dají čekat zejména na momentálně perspektivním americkém trhu.

Prodejny Albert společnosti Ahold jsou v Česku už 25 let. Po loňském přičlenění dalších prodejen jiného konkurenčního maloobchodníka Spar dnes v Česku řídí přes 300 prodejen.

V tuzemsku působila dříve i Delhaize se sítí nazvanou Delvita. V roce 2007 ale své prodejny prodala skupině Rewe (Billa a Penny).

Dokončená fúze by zatím pro český Ahold ale neměla znamenat žádné konkrétní změny.

Nový obchodní obr se sídlem v nizozemském Zaandamu může být každopádně zajímavou příležitostí pro investory do jeho akcií. Za měsíc, 25. srpna, obě firmy oznámí výsledky za druhý kvartál a celé pololetí ještě jako samostatné firmy, na podzim, konkrétně 17. listopadu při oznámení prvních společných obchodních výsledků, by pak mělo být jasnější, jaké další kroky bude chtít sjednocená společnost podniknout. 

 

Právě se děje

Další zprávy