Luxus na hřebenu Krkonoš. Obnova Petrovy boudy je po záhadném požáru dokončena

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 21. 12. 2020 12:14
Jakmile to epidemická situace dovolí, měl by se otevřít obnovený horský komplex Petrovy boudy. Hlavní objekt vznikl nedávno na základech vyhořelé původní stavby v nadmořské výšce 1288 metrů nad mořem na jednom z nejextrémnějších míst Krkonoš. "Když v Krkonoších fouká, tak na úbočí Dívčích kamenů pořádně," řekl majitel boudy a softwarové skupiny Unicorn Vladimír Kovář.

Rozsáhlá obnova skončila kolaudací letos v únoru a dosud se spekulovalo, v jakém režimu bude horský komplex fungovat. Podle Kováře otevře, jakmile to epidemická situace dovolí. Zčásti bude sloužit firemní rekreaci společnosti Unicorn, přístupné budou ale i veřejnosti, a to včetně ubytování. Majitel má v plánu rozšíření komplexu, z jehož oken je v každém ročním období velkolepý výhled na východní část hor, ještě o jeden objekt.

"Když fouká, barák pracuje, je to jako na lodi, hrníčky se klepou. Do extrémních podmínek je Petrovka vyprojektovaná výborně, osvědčila se. Má dřevěnou konstrukci, má v sobě speciální prvky jako třeba ocelové pomocné vazníky, které barák zpevňují," řekl Kovář.

Komplex aktuálně tvoří dva oddělené objekty, hlavní A, menší B a třetí objekt - čistírna odpadních vod. Výstavba začala v květnu 2016 a vyšla na zhruba 180 milionů korun včetně vybavení. "Petrovka má genius loci, podle mě v Česku není hezčí místo," uvedl dále Kovář, který má v hlavním objektu vlastní apartmán.

Přestože opatření proti šíření covidu-19 nedovolila Petrovu boudu otevřít veřejnosti, turistům začala poskytovat zázemí při nepřízni počasí takzvaná útulna v menším objektu B. Jde o vytápěnou denní místnost se stoly, židlemi a sociálním zařízením s možností konzumace vlastního občerstvení.

V hlavním objektu A je restaurace, apartmány, turistická noclehárna pro 12 lidí a v suterénu wellness, technické zázemí, technologie či sklad. V menším odděleném objektu B nazývaném Ovčárna vznikla samostatná ubytovací jednotka pro 12 lidí. Ubytování v šesti apartmánech v objektu A je pro 36 lidí. Kapacita horského komplexu je okolo 60 lidí.

V objektu A bude veřejnosti k dispozici po předchozí rezervaci ubytování v takzvané noclehárně a na vybrané víkendy v apartmánech. Ve všední dny budou apartmány zpravidla využívány zaměstnanci společnosti Unicorn, která zaměstnává zhruba 2500 lidí.

Restaurace bude sloužit převážně ubytovaným, do budoucna by měla nabízet i gastronomické balíčky pro lidi zvenku. V objektu B bude možné ubytování po předchozím objednání v bytové jednotce. Hlavní objekt A tak bude z většiny využíván pro firemní pobyty, rekreaci a školení zaměstnanců společnosti a studenty Unicorn University.

"Noclehárnu bude možné využít po předchozí rezervaci přes náš objednávkový systém. Zákazník obdrží QR kód, kterým se dovnitř dostane. Cena za lůžko ve vlastním spacáku a se snídaní bude 450 korun," řekl Kovář. Do noclehárny bude možný nástup denně po 16:00 a odchod nejpozději v 10:00 následujícího dne.

Ubytování v bytové jednotce v objektu B bude pro uzavřené skupiny, na víkend zhruba za 20 000 korun, na zbývající dny za 29 000 korun a za týden 49 000 korun. "Jde o komfortní ubytování pro 12 lidí, se čtyřmi koupelnami, saunou, samozřejmostí je kompletně vybavená kuchyně," řekl Kovář.

Kovář začal pro Petrovu boudu používat nový název "Petrovy Boudy", provozuje ji prostřednictvím firmy Snowy Chalet. Současný stav je podle něj první etapou obnovy "Petrovek". Plánovaný objekt by měl vzniknout za hlavní budovou, kde v minulosti již budova stála a měl by být propojen s objekty A a B. Mělo by se jednat o objemovou kopií objektu A, ale bez sklepení. "Petrovky by se tak dostaly do přibližně stejné podoby, jakou měly, než vyhořely," řekl.

V přízemí je v plánu bufet včetně toalet pro kolemjdoucí, lovecký salónek, v patře sál pro asi 40 lidí a nad tím ubytování hotelového typu pro zhruba 20 osob a ubytování pro personál. Projekt je připravený, odhadované náklady jsou do 100 milionů korun. "Až získáme všechna povolení, můžeme s výstavbou začít. Nebude to ale snadné, jsme v Krkonošském národním parku," dodal Kovář.

Video: České sjezdovky už si užívají první lyžaři. Počítat ale musí s řadou omezení 

České sjezdovky už si užívají první lyžaři. Počítat ale musí s řadou omezení | Video: Holidayinfo.cz
 

Právě se děje

Další zprávy