Majitel OKD hlásí za první pololetí ztrátu přes 10 mld.

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
22. 8. 2013 10:00
Loni ve stejném období měla NWR zisk 35 milionů eur
Důl Paskov
Důl Paskov | Foto: NWR

Praha - Těžební společnost New World Resources (NWR), která vlastní černouhelnou firmu OKD, vykázala v prvním pololetí čistou ztrátu 395,7 milionu eur (10,2 miliardy korun).

Vyplývá to z neauditovaných ekonomických výsledků, o nichž NWR informovala na svém webu.

Loni ve stejném období firma hospodařila se ziskem 35 milionů eur.

Podle předsedy představenstva Garetha Pennyho se do hospodářského výsledku výrazně promítlo přecenění těžebních aktiv společnosti, jejichž účetní hodnotu NWR kvůli nízké ceně uhlí snížila o 307 milionů eur.

"Od naší předchozí čtvrtletní zprávy začalo být zřejmé, že ceny uhlí se postupně posouvají k novému dlouhodobému normálu," vysvětlil Penny. "Dlouhodobé prostředí nízkých cen uhlí nás vedly k vytvoření nepeněžní opravné položky na naše těžební aktiva v hodnotě 307 milionů eur," uvádí.

"Přestože už začínáme vidět nějaké první známky cenové stabilizace a stejně tak přicházejí dobré zprávy z německého trhu, nevěříme, že se by se mohl v nejbližší době opakovat boom z let 2008 a 2011," komentuje Penny k cenám uhlí.

Z dokumentu vyplývá, že tržby společnosti v pololetí činily 493 milionů eur, tedy byly o 29 procent nižší než ve stejném období loňského roku.

Provozní ztráta před zdaněním a odpisy (EBITDA) dosáhla 40 milionů eur, loni NWR vykázala zisk EBITDA 158 milionů eur.

Akcie NWR nejprve v Praze padaly o 5 procent až na 21,1 Kč, ale následně obrátily do dvanáctiprocentního růstu až na 25 korun.

Podle serveru Patria.cz k tomu přispěla informace o zlepšení provozní stránky hospodaření a o tom, že úspory ve společnosti pokračují.

Úsporná opatření

NWR už v prvním čtvrtletí kvůli slabým hospodářským výsledkům oznámila, že se chystá prodat českou koksovnu OKK. Podle pololetní zprávy se o jejím prodeji stále jedná.

Skupina nyní také uvedla, že podle jejích zátěžových testů není udržitelné pokračování provozu dolu Paskov.

"Vzhledem k tomu, že prodej Paskova se nyní zdá nepravděpodobný, hodnotíme nyní další možnosti, včetně možného dočasného nebo trvalého uzavření dolu. Žádné konečné rozhodnutí zatím nepadlo," uvedla v pololetní zprávě.

Podle Patria.cz ale šéf NWR následně prohlásil, že o trvalém nebo přechodném uzavření Dolu Paskov ještě definitivně nerozhodla a důl bude jistě v provozu ještě celý příští rok.

Jednání o prodeji či konci fungování některých provozů NWR jsou součástí už dříve oznámené strategie, která má vést k ozdravění společnosti.

Jak společnost v pololetní zprávě uvedla, za prvních šest měsíců roku přijala opatření k úspoře 60 milionů eur. Jejich součástí bylo snížení nákladů na zaměstnance o osm milionů eur.

Ve druhém pololetí chce firma zaměstnanecké náklady snížit o dalších sedm milionů eur a o podmínkách jedná s odbory.

Polská těžařská společnost Jastrzebska Spólka Weglowa před dvěma týdny uvedla, že provedla analýzu některých aktiv nabízených NWR k prodeji a líbí se jí koksárny OKK.

"V současnosti jednáme o prodeji OKK s několika potenciálními zájemci. Očekáváme, že hotovost z prodeje koksovny získáme ještě letos," uvedl přitom ve čtvrtek pro Bloomberg finanční ředitel NWR Marek Jelínek.

Přes slabé pololetní výsledky ale NWR zachovala odhady celoroční produkce z prvního čtvrtletí. Firma plánuje vytěžit devět až deset milionů tun uhlí a vyrobit 700 tisíc tun koksu.

Prodejní cena energetického uhlí by měla být 60 eur za tunu, cena koksovatelného uhlí 92 eur za tunu a cena koksu 232 eur za tunu.

New World Resources, která má sídlo v Amsterodamu, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku.

Patří společnosti BXR, která drží v těžební společnosti téměř dvoutřetinový podíl. V BXR má zhruba poloviční podíl český miliardář Zdeněk Bakala.

 

Právě se děje

Další zprávy