"Jiné firmy pomoc potřebují víc." IKEA v Česku i dalších státech vrací státní pomoc

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
16. 6. 2020 17:23
Skupina Ingka Group, která vlastní většinu obchodních domů IKEA, dnes oznámila, že vrátila Srbsku finanční státní pomoc určenou na náhrady mezd zaměstnanců, kteří kvůli pandemii dočasně nemohli pracovat. Stejně chce největší maloobchodní prodejce nábytku na světě postupovat i v České republice a také v Rumunsku, Belgii, Chorvatsku, Irsku, Portugalsku, Španělsku a ve Spojených státech.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

"Naším hlavním cílem je jednoduše vrátit velkorysou podporu, kterou vlády poskytly podnikům v této obtížné době," napsal v e-mailu agentuře Reuters za skupinu Ingka Group Tolga Öncü, který zodpovídá za maloobchodní provoz holdingu.

"Nikdo sice neví, jak se věci dále vyvinou, ale nyní máme lepší představu o tom, jak krize dopadne na naše podnikání. Rozhodli jsme se proto (státní podpory) splatit, protože je to tak správné," dodal.

Rumunský ministr financí Florin Citu společnosti na facebooku poděkoval za to, že nevyužila 858 504 lei (přes 4,7 milionu Kč), jichž bylo třeba k pokrytí mezd tamních zaměstnanců Ingka Group mezi 17. březnem a 12. červnem.

"Zástupci společnosti IKEA uvedli, že sice mají před sebou mnoho výzev, ale jsou toho názoru, že výsledky podniku budou lepší, než čekali před několika měsíci," uvedl Citu. "A tak se IKEA rozhodla peněz ze státního rozpočtu nevyužít," dodal.

Také vedení české pobočky finanční pomoc od státu vrátí. Nařízení přišlo z centrály švédské společnosti. "Zjistili jsme, že se o naše lidi postaráme vlastními silami. Jsou firmy, které pomoc potřebují víc než my," uvedl pro Hospodářské noviny finanční ředitel podniku Jan Váchal. 

Většina obchodů IKEA byla po celém světě dočasně kvůli pandemii způsobené koronavirem zavřená a nyní se postupně otevírají.

Video: Fronty před IKEA? Lidé si myslí, že jim nic nehrozí, podceňují situaci, říká hygienik

Uvolňování opatření může být riskantní, největší riziko je ale v chování lidí, fronty před IKEA se daly čekat, mnozí si myslí, že nic nehrozí. | Video: DVTV, Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy