Mattoni posiluje na Balkáně. Kupuje minerálku Knajz Miloš, jedničku srbského trhu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 5. 6. 2019 10:06
Karlovarské minerální vody (KMV) a PepsiCo zakládají společný podnik a kupují srbského výrobce minerální vody a nealkoholických nápojů Knjaz Miloš. Ve středu to uvedl mediální zástupce KMV Pavel Novák. Cenu transakce, kterou musí schválit antimonopolní úřady, firmy nezveřejnily. Zahrnuje prodej výrobních aktiv Knjaz Miloš v Srbsku včetně zavedených značek, jako je Knjaz Miloš, Aqua Viva, Guarana, ReMix či Gusto a dokončena by měla být letos ve třetím čtvrtletí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Knajz Miloš

Skupina KMV tak pokračuje v akvizičním růstu do evropských zemí. Od roku 2008 vlastní rakouskou firmu Waldquelle Kobersdorf. V roce 2015 ovládla dva vedoucí výrobce balené vody v Maďarsku Kékkúti Ásványvíz a Szentkirályi Ásványvíz. Předloni přidala do svého portfolia společnost Quandrant Beverages JSC, oficiálního výrobce nealko nápojů PepsiCo v Bulharsku, a loni odkoupila podniky firmy PepsiCo v ČR, Slovensku a Maďarsku.

"Dosavadní spolupráce mezi PepsiCo a KMV je velmi úspěšná a díky této transakci vidíme významný potenciál pro růst a rozšiřování naší společné obchodní historie," řekl Christophe Guille z PepsiCo. Podle generálního ředitele KMV Alessandra Pasquala toto nové spojení jen potvrzuje společnou vizi a úsilí o dlouhodobý rozvoj podnikání v regionu.

Společnost Knjaz Miloš se sídlem v srbském Aranđelovaci je s více než 200letou historií největším výrobcem minerálních vod a energetických nápojů na srbském trhu. Zahrnuje přírodní perlivou minerální vodu Knjaz Miloš, přírodní nesycenou minerální vodu Aqua Viva, energetický nápoj Guarana, osvěžující nealkoholický nápoj ReMix a džusy Gusto a Golf. Společnost v Srbsku zaměstnává na 800 pracovníků.

Knjaz Miloš

  • Název Knjaz Miloš odkazuje na významnou postavu srbských dějin Miloše Obrenoviče.
  • Tento venkovský povstalec z přelomu 18. a 19. století uspěl v boji proti turecké nadvládě a vyústil v jednání s Turky, ve kterých Osmanská říše přiznala Srbsku autonomní status a Milošovi postavení knížete. Miloš pak zahájil proces modernizace a rozvoje Srbska a položil základy vládnoucí dynastie Obrenovičů.
  • Město Arandelovac vděčí za svůj vznik právě Milošovi, který rád pobýval v blízkých lázních Bukovička Banja, které byly známé díky účinkům místních minerálních vod.

Zdroj: HN

Společnost KMV založil karlovarský rodák Heinrich Mattoni v roce 1873. Současnou podobu získaly Karlovarské minerální vody a.s. v 90. letech díky výrazným investicím nových majitelů, italské rodiny Pasquale.

V ČR vyrábí KMV vedle tradiční minerální vody Mattoni pramenitou vodu Aquila a Toma a minerální vody Magnesia, Poděbradka, Dobrá voda a Hanácká Kyselka a také značky nealkoholických nápojů Pepsi, Mirinda, 7UP, Gatorade, Mountain Dew, a další. Své produkty KMV vyváží do 20 zemí a jako mateřská společnost vlastní zahraniční značky minerálních vod v Rakousku a Maďarsku.

V Bulharsku, Slovensku a Maďarsku je KMV výhradním výrobcem a distributorem nealkoholických nápojů značek firmy PepsiCo. Ve všech zemích, kde KMV operuje, zaměstnává na 2400 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy