Slavný obchodní dům Máj na Národní střídá majitele. Podívejte se, jak se proměňoval

Slavný obchodní dům Máj na Národní střídá majitele. Podívejte se, jak se proměňoval
Na místě dnešního obchodního domu stával až do roku 1938 novogotický Šlikovský palác od architekta Josefa Krannera. Po jeho demolici stál na rohu Národní a Spálené ulice dřevěný pavilon. Na snímku parcela v roce 1972.
Pohled na obchodní dům Máj z Národní třídy. Architekti Miroslav Masák, Martin Rajniš a John Eisler z libereckého ateliéru Sial navrhli v roce 1972 stavbu ve stylu high tech a neofunkcionalismu. Dům, který nijak nevyčnívá, se rychle stal přirozenou součástí zástavby.
Ve Spálené ulici museli architekti splnit podmínku, že dům nebude vyšší než okolní stavby. Proto je nad eskalátorovou pasáží takový "schod". Původně měla na místě dnešního výstupu z metra vzniknout ještě jedna stavba - "Dům techniky". Eskalátorová pasáž měla být propojovacím a středovým prvkem.
„Stavba obchodního domu Máj nebyla revoluční, ale lišila se. Snažili jsme se skloubit její funkčnost a estetickou koncepci. Že se nám to nakonec vydařilo, svědčí nejen fakt, že budova a v ní umístěný obchodní dům dodnes funguje, ale také řada prestižních evropských i světových uznání, které jsme získali," zhodnotil s odstupem let jeden z autorů návrhu Miroslav Masák.
Foto: Tesco
Veronika Skálová Veronika Skálová
Aktualizováno 18. 2. 2019 15:22
Obchodní dům byl na svou dobu opravdu moderní. V žádném patře nebyly příčky. Plochu si mohl prodejce upravit podle svého.
 

Právě se děje

Další zprávy