Madeta má kvůli ruskému embargu nižší zisk, tržby ale výrazně stouply

ČTK ČTK
15. 10. 2015 15:05
Na hospodaření firmy měl pozastavený export do Ruska mimořádně negativní dopad, říká předseda představenstva Madety Milan Teplý. Zisk loni klesl o 14 milionů na 204 milionů korun. Tržby nicméně stouply o 875 milionů na 5,7 miliardy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Madeta

České Budějovice - Jihočeské Madetě, největšímu zpracovateli mléka v zemi, loni oproti roku 2013 mírně klesl zisk, a to o 14 milionů na 204 milionů korun. I přes pozastavený export výrobků do Ruska se nicméně meziročně zvýšily tržby o 875 milionů korun na 5,7 miliardy korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných ve Sbírce listin.

Na hospodaření firmy měl přitom podle předsedy představenstva Milana Teplého pozastavený export do Ruska mimořádně negativní dopad. "Jednalo se o politické rozhodnutí ze strany EU a Ruska. Výsledkem je nasmlouvaný vysoký objem syrového mléka a mimořádná konkurence v uplatnění mlékárenských výrobků na tuzemském trhu," uvedl ve výroční zprávě. Smlouvy se zemědělci má Madeta dlouhodobé, uzavřené na čtyři roky až šest let.

V roce 2014 zpracovala Madeta podle mluvčí Martiny Faktorové 361 milionů litrů mléka, to je o sedm milionů meziročně méně. Firma je stále největším zpracovatelem mléka v zemi. Vyrábí více než 260 druhů mléčných výrobků v pěti závodech. V Českém Krumlově modré sýry, v jindřichohradeckém závodě zejména tvarohy, jogurty a dezerty, v Pelhřimově mléka, podmáslí a smetany, v Plané nad Lužnicí především másla a přírodní sýry. Ty vyrábí ještě závod v Řípci na Táborsku. Do budoucna by se počet závodů měl snížit na tři.

Export se na tržbách podílel zhruba sedmnácti procenty, meziročně klesl o procento. Hlavními vývozními artikly byly máslo, sušené mléko a bílé přírodní sýry. Hlavními zahraničními odběrateli jsou Libanon, státy EU a země v Asii.

Od roku 2007 vlastní 95 procent společnosti, jež zaměstnává 1460 lidí, Faltha Investment se sídlem na Britských Panenských ostrovech.

 

Právě se děje

Další zprávy