Co je to eRecept a jak si s ním lze vyzvednout léky v lékárně

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 30. 3. 2021 13:20
eRecept je lékařský předpis vystavený v elektronické podobě. Jeho vystavení je možné už od roku 2011, od ledna 2018 je ale povinné. Lékařem vystavený eRecept je uložen do takzvaného Centrálního úložiště elektronických receptů (CÚER).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

eRecept má několik podob. Relativně pohodlná verze - SMS zpráva - obsahuje identifikátor (dvanáctimístný alfanumerický kód) a odkaz na zobrazení identifikátoru ve formě QR kódu.

Na jednu SMS lze v současnosti vydat dvě položky. U starších telefonů a těch bez připojení k internetu lékárník kód přepíše ručně, u chytrých telefonů přečte QR kód čtečkou. Pacient ani lékař za odeslání SMS zprávy nic neplatí.

V e-mailové verzi si pacient eRecept může dle své vlastní volby vytisknout, nebo si jej zobrazit na chytrém mobilním telefonu a v lékárně přiložit zobrazený identifikátor ke čtečce čárových kódů. Při odeslání eReceptu e-mailem je průvodka eReceptu uložena jako příloha ve formátu PDF a opatřena heslem - kódem pojištěnce.

Webová nebo mobilní aplikace umožní pacientovi detailní přehled o všech eReceptech, které byly pacientovi vystaveny, případně i vydány. Slouží i k jednoduchému výdeji léků. Pacient si může vytisknout Průvodku eReceptu a postupovat obvyklým způsobem, nebo může zobrazit eRecept v mobilním zařízení a přiložit identifikátor pro výdej léků ke čtečce v lékárně. Pro přístup do webové aplikace je třeba vlastnit nový elektronický občanský průkaz, nebo si zřídit účet na www.eidentita.cz.

Pacientovi může lékař vytisknout i takzvanou papírovou průvodku eReceptu. Ta kromě předepsaného léku a dalších obvyklých položek obsahuje identifikační znak (dvanáctimístný alfanumerický znak, čárový kód). S takovou průvodkou pacient standardně odchází do lékárny, kde mu na základě načtení identifikátoru vydají předepsané léky. Na průvodku mohou lékaři napsat více identifikátorů s předepsaným lékem najednou.

Od 1. června 2020 je možné si vyzvednout léky v lékárně s občanským průkazem nebo pasem místo eReceptu vytištěného na papíře, v mailu nebo jako SMS v telefonu.

 

Právě se děje

Další zprávy