Letiště v Ruzyni posílá kuřáky ven. V halách si už brzy neškrtnou

spi spi
16. 4. 2018 15:52
Cestující si budou moci na vyhrazených místech uvnitř Letiště Václava Havla zapálit naposledy 30. dubna, pak se stane nekuřáckou zónou.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Lukáš Bíba

Praha - Letiště Václava Havla Praha se od 1. května 2018 stane nekuřáckým místem. Od tohoto data si už kuřáci nebudou moci uvnitř letiště zapálit, a to ani v dosavadních kuřáckých koutcích postavených v tranzitním prostoru. Kuřákům budou k dispozici pouze vyhrazená místa před vstupy do budov.

Letiště Praha následuje nekuřáckou linii, po které se vydala již řada zemí či jednotlivých letišť. Nekuřácká jsou například letiště ve Velké Británii či ve Španělsku, více než 600 letišť ve Spojených státech či některá ruská letiště.

Společnost doufá, že se tím stane jedním z průkopníků v Evropě. "Domníváme se, že počty nekuřáckých letišť se budou postupně zvyšovat, a chceme jít vstříc tomuto modernímu zdravému trendu. Zároveň jsme přesvědčeni, že toto rozhodnutí přinese zvýšení kvality a komfortu během pobytu na letišti pro většinu cestujících i zaměstnanců," říká Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

Ruzyňské letiště patří podle něj ke středně velkým letištím s minimálním počtem transferujících cestujících, kterým by mělo na kouření stačit 14 vyhrazených míst přímo před vstupy do budov.

Rozhodnutí předcházela analýza dosavadního fungování provizorních kuřáckých budek, které letiště zřídilo po zavedení protikuřáckého zákona. Část cestujících si na tyto prosklené prostory, které vypadaly jako miniskleníky, stěžovala.

Společnost ještě před rokem uvažovala o tom, že pro kuřáky postaví plnohodnotné odvětrané prostory. Když však zvážila provozní a bezpečnostní rizika spojená s provozem prostor a spočítala investice, které by ji vybudování trvalých kuřáren stálo, od plánů ustoupila.

"V tuto chvíli projekt stálého prostoru pro kuřáky uvnitř budov, který by dokázal zajistit maximální komfort jak z pohledu nekuřáků, tak z pohledu kuřáků, nepřipravujeme," uvedla Marika Janoušková, tisková mluvčí letiště.

Letiště Praha již o změně informovalo letecké společnosti a cestovní kanceláře. Informace pro cestující budou k dispozici na webových stránkách www.prg.aero, na sociálních sítích Letiště Praha i v prostorách letištních terminálů pomocí navigace, upozornění při vstupu do terminálů či informačních hlášení.

Kuřákům malé budky na pražském letišti nestačí. Zapalují si i na záchodech. | Video: Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy