Limit pro platby v hotovosti má klesnout na 270 tisíc korun

Petr Kučera Petr Kučera
30. 4. 2014 15:30
Vedle snížení limitu podpořili poslanci také rozšíření dosavadní definice, na jejíž obcházení upozornil i Nejvyšší správní soud. Novela zavádí také odpovědnost příjemce platby.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Limit pro platby v hotovosti zřejmě klesne z dosavadních 350 na 270 tisíc korun. Návrh koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL dnes - zatím v prvním čtení - podpořili poslanci.

Novela má odstranit také mezeru v zákoně o omezení plateb v hotovosti. Rozšiřuje dosavadní definici, na jejíž obcházení upozornil i Nejvyšší správní soud. Zavádí také odpovědnost příjemce platby.

Tato opatření přispějí podle vlády k omezení korupčního rizika. Rozšíření definice prosazovala předchozí vláda už před rokem, předčasně rozpuštěná Sněmovna ale novelu nestihla schválit. Nová vládní koalice se pak rozhodla přidat do návrhu i snížení samotného limitu.

Nejen pro úhradu závazku

Dosavadní zákaz se vztahuje jen na případy, kdy je platbou uhrazován závazek. To podle převažujícího názoru – včetně rozhodnutí Nejvyššího správního soudu – vylučuje jeho použití v případě půjček, darování a dalších takzvaných smluv reálné povahy, při nichž závazek vzniká teprve poskytnutím plnění. Například věřitel tedy může předat dlužníkovi nadlimitní sumu peněz v hotovosti, protože jej nelze považovat za plátce podle dosavadního znění zákona.

Takové omezení nemá podle ministerstva financí racionální odůvodnění, a proto chce změnit příslušné ustanovení zákona. Nově definuje platbu obecně jako předání nebo převedení peněžních prostředků.

Zákaz se nadále nevztahuje na vložení peněz na účet u peněžního ústavu či jejich výběr. Mezi výjimky nově patří také výměna bankovek a mincí za jiné bankovky a mince u peněžního ústavu. Zákaz neplatí ani pro provádění směnárenských obchodů osobou oprávněnou provozovat směnárenskou činnost.

Novinkou v zákoně je také výslovný zákaz přijmout platbu v hotovosti i na straně příjemce. Tím se odstraňuje formální nedostatek stávajícího znění zákona, který za přijetí takové platby sice stanoví pokutu až půl milionu korun, ale chybí v něm odpovídající povinnost.

 

Právě se děje

Další zprávy