Limit pro platby v hotovosti klesne na 270 tisíc korun

Petr Kučera Petr Kučera
24. 9. 2014 11:35
Poslanci schválili novelu, která mimo jiné zavádí i odpovědnost příjemce platby.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Limit pro platby v hotovosti s největší pravděpodobností klesne z dosavadních 350 na 270 tisíc korun. Návrh koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL dnes v závěrečném čtení podpořili poslanci, nyní je nutný ještě souhlas senátorů a podpis prezidenta.

Novela má odstranit také mezeru v zákoně o omezení plateb v hotovosti. Rozšiřuje dosavadní definici, na jejíž obcházení upozornil i Nejvyšší správní soud. Zavádí také odpovědnost příjemce platby.

Tato opatření přispějí podle vlády k omezení korupčního rizika. Rozšíření definice prosazovala předchozí vláda už před rokem, předčasně rozpuštěná Sněmovna ale novelu nestihla schválit. Nová vládní koalice se pak rozhodla přidat do návrhu i snížení samotného limitu.

Změny mají platit od prvního dne následujícího kalendářního měsíce po zveřejnění ve Sbírce zákonů, tedy zřejmě ještě během podzimu.

Nejen pro úhradu závazku

Dosavadní zákaz se vztahuje jen na případy, kdy je platbou uhrazován závazek. To podle převažujícího názoru – včetně rozhodnutí Nejvyššího správního soudu – vylučuje jeho použití v případě půjček, darování a dalších takzvaných smluv reálné povahy, při nichž závazek vzniká teprve poskytnutím plnění. Například věřitel tedy může předat dlužníkovi nadlimitní sumu peněz v hotovosti, protože jej nelze považovat za plátce podle dosavadního znění zákona.

Takové omezení nemá podle ministerstva financí racionální odůvodnění, a proto chce změnit příslušné ustanovení zákona. Nově definuje platbu obecně jako předání nebo převedení peněžních prostředků.

Zákaz se nadále nevztahuje na vložení peněz na účet u peněžního ústavu či jejich výběr. Mezi výjimky nově patří také výměna bankovek a mincí za jiné bankovky a mince u peněžního ústavu. Zákaz neplatí ani pro provádění směnárenských obchodů osobou oprávněnou provozovat směnárenskou činnost.

Novinkou v zákoně je také výslovný zákaz přijmout platbu v hotovosti i na straně příjemce. Tím se odstraňuje formální nedostatek stávajícího znění zákona, který za přijetí takové platby sice stanoví pokutu až půl milionu korun, ale chybí v něm odpovídající povinnost.

 

Právě se děje

Další zprávy