Australští hackeři se "nabourali" do sdílených koloběžek. Stroje urážejí kolemjdoucí

on ČTK on, ČTK
Aktualizováno 29. 4. 2019 9:23
Vandalové v australském Brisbane změnili na tamních sdílených koloběžkách zvukové soubory. Vozítka tak nově pokřikují na lidi a uráží je.
Koloběžky Lime ve Washingtonu.
Koloběžky Lime ve Washingtonu. | Foto: Shutterstock

Hackeři si v australském Brisbane vybrali za cíl populární sdílené elektrokoloběžky od firmy Lime, které znají i obyvatelé Prahy. V jejich systému vyměnili zvukové soubory za vlastní. Vozítka tak namísto informování zákazníků o stavu jízdy pokřikují, že na nich nikdo nemá jezdit. Uživatele i urážely a po konci jízdy ještě volaly, aby zákazník nikam nechodil. O netradičním vandalství informoval web Brisbane Times

Jak si půjčit koloběžku od Lime?

Půjčování zelených koloběžek funguje podobně jako v případě známějších růžových kol společnosti Rekola. V aplikaci si zájemce na mapě najde nejbližší koloběžku a odemkne ji naskenováním QR kódu. Po ukončení výpůjčky by měl stroj odstavit poblíž krajnice tak, aby nikomu nepřekážel. Pak už jen stačí koloběžku znovu uzamknout. Částka za cestu se jezdci automaticky strhne z platební karty, kterou je potřeba předem do aplikace zadat. Lime si účtuje poplatek 25 korun za vyzvednutí koloběžky a pak dvě koruny za každou minutu výpůjčky. 

"Jsme si vědomi, že u osmi vozítek v Brisbane vandalové pozměnili hlasové soubory a ty původní nahradili nevhodnými a urážlivými," uvedl zástupce společnosti Nelson Savanh. Podle něj takový krok nebyl ani chytrý, ani zábavný. "Je zklamáním, že někdo využil příležitost aby si vystřelil z lidí takto ošklivým způsobem," dodal.

Není to poprvé, co se v Brisbane o koloběžkách Lime mluví. Kvůli softwarové chybě se jim v minulosti zamykalo přední kolo za jízdy. Několik lidí se tak zranilo, firma problém řešila aktualizací systému. Stejné problémy v Aucklandu vedly k dočasnému zákazu koloběžek.

Americký start-up Lime vznikl v Kalifornii v lednu 2017. Působil hlavně ve Spojených státech, nyní expanduje i do Evropy. Před Prahou firma svoji službu spustila například v Paříži, ve Vídni, v Berlíně či v Madridu.

 

Právě se děje

Další zprávy