Likvidace slepic kvůli salmonele skončila. Vejce z Pohořelic musel Lidl stáhnout

ČTK ČTK
25. 8. 2017 15:38
Veterináři v pátek ukončili likvidaci slepic ve firmě AG Maiwald v Pohořelicích, kde byla zjištěna salmonela. Následovat má úklid a dezinfekce prostoru. Zahájení chovu bude možné nejprve za dva týdny.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Pohořelice - Veterináři v pátek odpoledne ukončili třídenní likvidaci 65 tisíc slepic ve firmě AG Maiwald v Pohořelicích na Brněnsku, kde zjistili salmonelu. Řekl to vedoucí pohotovostního střediska pro mimořádné situace Státní veterinární správy Ctirad Zabloudil.

Nyní je v plánu úklid a dezinfekce prostor. Salmonela zasáhla část chovu, z nezasažené produkce může firma vajíčka prodávat. V dezinfikovaných halách by mohly být nové slepice za několik týdnů.

Veterináři ve středu utratili 21 tisíc slepic, ve čtvrtek 26 tisíc a na dnešek jim zbylo 18.000 kusů. Práce ukončili okolo 14:45. "Zaměstnanci podniku následně provedou mechanickou očistu veškerých zařízení. Specializovaná firma pak provede dezinfekci a sanitaci," uvedl Zabloudil.

Potom přijdou na místo znovu veterináři. "Odebereme úřední vzorky, a pokud budou všechny výsledky negativní, bude se moct znovu v dotčených místech zahájit chov. Mohlo by to být zhruba za dva týdny," doplnil Zabloudil.

Salmonelu veterináři odhalili poté, co jim dali hygienici ze Zlínského kraje zprávu o průjmových onemocněních na jednom z dětských táborů, kde se konzumovala vajíčka z podniku. Nákazu zjistili ve třech menších halách ze čtyř, v té největší s 69 tisíc nosnic se nepotvrdila. Firma proto může vajíčka z této haly prodávat.

Někteří lidé přišli do podniku vajíčka vrátit a odnesli si peníze, jiní si vajíčka vyměnili. Veterináři utrácejí slepice v kontejnerech pomocí plynu. Označují to za nejrychlejší a osvědčený způsob, který je i šetrný ke zvířatům.

Firma AG Maiwald celkem chová 470 tisíc slepic a 400 tisíc kuřat na čtyřech různých farmách v republice. Na ostatních farmách problémy nebyly. Majitel firmy Arnošt Maiwald řekl, že škoda půjde do milionů korun, podnik je ale pojištěný. Firma podle něj používá vakcinační program, přesto se za vzniklé problémy zákazníkům omluvil.

Vajíčka stahoval z prodeje řetězec Lidl. Salmonela způsobuje průjmová onemocnění, problémy mohou mít především starší a nemocní lidé s dětmi kvůli velké ztrátě tekutin.

 

Právě se děje

Další zprávy