Lidská práva stranou, Čína jde do Česka dělat byznys

Karel Toman
2. 1. 2010 15:00
Říši středu láká poloha a kvalita za dostupnou cenu

Praha - Český obchod s Čínou se mění před očima a zřejmě prožívá svůj mezník.  Země, která pro nás byla synonymem levných ponožek a nekvalitních plastových hraček, se stává globálním investorem do špičkových technologií, který má podle všeho o Česko docela upřímný obchodní zájem.

Obchod s Čínou se navíc loni výrazně usnadnil (viz box). A letos bude v Šanghaji po celého půl roku probíhat světová výstava EXPO 2010 - což podle českých byznysmenů bude dobrá reklama pro naši ekonomiku.

Co se změnilo

  • Čína a Česká republika spolu letos podepsaly dohodu o zamezení dvojího zdanění.
  • Čína zahájila masivní podporu expanze svých firem v zahraničí. Tak zvaná "Go out policy" je součástí jejího stimulačního protikrizového balíčku ve výši 586 miliard dolarů
  • Čínské zákony uvolnily rozhodování o zahraničních investicích. Už nepodléhá rozhodnutí centrální správy, ale přesunulo se na regionální úroveň.
  • Čína zjednodušila předpisy upravující zakládání i konkursy podniků.
  • Evropská komise a čínská vláda se dohodly na rozšíření programu China Managers Exchange and Training Programme (METP) i pro rok 2010. EU v něm firmám letos hradila desetiměsíční školící programy pro zaměstnance, který z nich dělá experty na podnikání v Číně.

Zájem velkých a bohatých čínských společností a investičních fondů o investice v Česku podle expertů nápadně roste už dva roky. Jak informovalo Rádio Česko, čínští investoři dokonce zvažovali i vstup do Letiště Praha nebo koupi ČSA.

Deník Aktuálně.cz už koncem září přinesl zprávu o zájmu největší čínské státní stavební společnosti Covec ucházet se v budoucnu o velké stavební zakázky v Česku. O měsíc později jsme upozornili na "výzvědnou" misi čínského ministerstva financí v Česku. 

V prosinci pak na obchodní cestu zástupců čínského leteckého průmyslu, která u nás hledala partnery pro stavbu až tisícovky nových proudových dopravních letadel.

Podle námi oslovených expertů se obchodní zájem Číny o Česko bude nejméně další dva roky dál zvyšovat, aby se pak ustálil. Tenhle potenciální líc má ale hned dva ruby - ekonomický a politický.

Naše bilance s Čínou? Pětkrát horší než EU

"Český dovoz z Číny je šestnáctkrát vyšší než vývoz. Přitom souhrnný import EU je jen třikrát menší než její export do Číny," upozornil náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka na Česko-čínském podnikatelském fóru v Praze. "Takže rezervy máme obrovské," dodal.

Naši podnikatelé zdaleka nevyužívají všech možností, které mají. Česká exportní banka například nefinancuje jediný český vývoz do Číny. "Přijďte za námi, máme informace i peníze," prohlásila na podzim Jarmila Tošovská za banku, jejíž základní kapitál byl navýšen na téměř tři miliardy korun.

"Máme zájem o moderní technologie. Zejména o ty, které snižují energetickou náročnost a šetří životní prostředí," řekl na stejné konferenci obchodní rada čínského velvyslanectví Fej I-siang a vyzval české investory ke vstupu na čínský trh.

Česko má přitom pro zlepšení bilance na čem stavět. Od tradice špičkové strojní výroby nebo rozvoje technologií až po výhodnou polohu coby vstupní brány do EU.

"Čínská strana se o českou ekonomiku velice zajímá, a přestože většinou navštíví při své cestě víc evropských zemí, často má Česká republika výhodu být tou první," řekl Aktuálně.cz mluvčí české hospodářské komory Štefan Weber, podle nějž je největším plusem Česka "evropská kvalita za konkurenceschopné ceny".

Brána na východ i na západ

"Sloužíme jako brána do východoevropských zemí, kam se nyní zaměřuje čínská pozornost," dodal zástupce agentury CzechTrade v Číně Aleš Červinka.

Příležitostí, kde budou moci čeští podnikatelé tyhle výhody zúročit, může být právě EXPO, které se bude konat od května do října.

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel už ocenil změnu koncepce z tradičního "folklórního stánku" na expozici, která nás představí jako dodavatele vyspělé technologie. Naopak velkou překážkou pro vzájemný obchod je podle něj systém udělování víz, o jehož zjednodušení proto komora usiluje.

Faktem, o kterém politici i obchodníci mluví naopak neradi (lépe řečeno raději vůbec), zůstává, že velké a silné čínské společnosti jsou velmi tajnůstkářské, neprůhledné a často kontrolované režimem, který vězní a popravuje své odpůrce.

Kromě toho ho prorůstá i na české poměry velká míra korupce. To vše navzdory tomu, že v přibližování se západním standardům udělaly čínské firmy podle Hospodářské komory za poslední dobu "obrovský pokrok".

Bohatý partner, zn. Bez otázek

"Čínská vláda skutečně podporuje především vybrané, většinou velké státní firmy," potvrzuje Aleš Červinka z CzechTrade. K nákupu evropských technologicky vyspělých firem ve finančních potížích je teď přitom pro Čínu velmi výhodná doba. I tím lze pak vysvětlit její časté obchodní mise do Evropy. Odbory přitom mají místy obavy, že Číňané českou firmu koupí, zavřou a technologii odvezou k sobě domů.

I když nesmí odpovědět přímo, česká rozvědka i kontrarozvědka pro Aktuálně.cz nepřímo potvrdily, že nárůst zájmu čínských investorů o Česko sledují.

"Samozřejmě dlouhodobě registrujeme ambice klíčových hráčů na světové politické a ekonomické scéně," sdělil mluvčí Úřadu pro zahraniční styky a informace Bohumil Šrajer.

Mluvčí BIS Jan Šubert zase naznačuje, že kromě toho, zda cizí investice neohrožují bezpečnost státu, se služba zajímá taky o to, "zda za tou či onou firmou nebo kapitálem nejsou špinavé peníze, organizovaný zločin nebo cizí zpravodajské služby".

"Veškeré relevantní informace, které mohou být pro Českou republiku v tomto kontextu důležité, neprodleně poskytujeme vládě a prezidentu republiky," shodli se oba.

"Díky velikosti českého trhu, který je do jisté míry limitující, nemůžeme v dohledné době čekat masivní příliv velkých čínských investic. Ty se dle mého názoru budou vyvíjet spíše v dlouhodobějším horizontu.  Nicméně čínské firmy už nyní projevují zájem například o projekty v infrastruktuře, stavebnictví nebo fotovoltaice," uzavírá Červinka z české vládní agentury Czechtrade.

Podle zjištění Aktuálně.cz hledá možné obchodní partnery v Česku i největší producent solárních kolektorů na světě - čínská firma Suntech.

 

Právě se děje

Další zprávy