Lidl začal u Kladna stavět obří sklady. Práci zde najde pět set lidí

ČTK ČTK
12. 6. 2019 17:33
V Buštěhradu u Kladna ve středu oficiálně začala stavba logistického centra obchodní společnosti Lidl. Bude patřit k největším v Evropě, zaměstná až 500 lidí. Společnost letos plánuje otevřít v tuzemsku 15 nových prodejen. Celkové investice do centra i prodejen přesáhnou tři miliardy korun. Novinářům to při zahájení stavby logistického centra řekl ředitel společnosti Lidl ČR Pavel Stratil.
Vizualizace
Vizualizace | Foto: Lidl

Stavba vzniká v bývalém areálu ocelárny, její skladovací plocha zabere téměř 60 tisíc čtverečních metrů, z toho třetina bude mít regulovanou teplotu, poslouží tedy chlazenému a čerstvému zboží. Hotová by měla být na začátku roku 2021. "Naše páté logistické centrum vytvoří kapacitu potřebnou pro zásobování až 90 prodejen," uvedl Stratil. Na parkoviště se vejde 95 kamionů.

Starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková řekla, že město stavbu podmínilo tím, že Lidl vyřeší na své náklady nové dopravní napojení průmyslové zóny. Kamiony by se tak měly vyhnout části silnice vedoucí krajem Buštěhradu a budou do průmyslové zóny ze silnice I/61 odbočovat až u Kladna, kde v místě zvaném U kovošrotu vznikne nová silnice a kruhový objezd.

"Kolaudace velkoskladu je podmíněna kolaudací komunikace," dodala Javorčeková. Cestu podle ní využijí i další společnosti, které v průmyslové zóně mezi Kladnem a Buštěhradem působí.

Letos společnost otevřela čtyři prodejny v Praze, další ještě přibudou nejen v Praze, ale například i v Pardubicích, Brně, Českých Budějovicích a Kolíně.

Kromě samostatně stojících prodejen Lidlu přibývá i těch, které jsou třeba v nákupních centrech či administrativních a bytových komplexech, protože zákazníci často dávají přednost blízkosti prodejny u pracoviště.

Podstatná je také snadná orientace v nabídce, rychlost odbavení u pokladen a dostupné parkování. Lidl též investuje do přestavby prodejen, letos se obnova a modernizace bude v Česku týkat devíti budov.

První prodejny v tuzemsku Lidl otevřel v roce 2003, nyní provozuje 245 prodejen, do kterých jsou zásoby rozváženy ze čtyř logistických center.

 

Právě se děje

Další zprávy