Lidl výrazně zvýší mzdy, prodavači si polepší o čtvrtinu. Konkurence se výdělky nechlubí

Pavla Adamcová Ekonomika Pavla Adamcová, Ekonomika
21. 2. 2017 14:52
Lidl je jediným z velkých řetězců, který takto otevřeně zveřejňuje výši mezd. Podle informací z oboru totiž platí nejvíce. Ostatní řetězce se chlubí maximálně tím, o kolik lidem přidaly, konkrétní výdělky po zvýšení ale neuvádějí.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Průměrná mzda prodavačů a prodavaček v řetězci Lidl se od března zvýší na 24 897 korun při plném úvazku, tedy čtyřiceti hodinách týdně. Vydělají si tak o 18 procent více než dosud. Nástupní plat při stejném úvazku stoupne dokonce o čtvrtinu na 23 333 korun.

"Od 1. března dojde k navýšení mezd na pozici prodavač/pokladní pro všechny nové i stávající zaměstnance," říká generální ředitel společnosti Lidl Pavel Stratil. V Praze a nejbližším okolí, kde se zaměstnanci shánějí ještě hůře než jinde, firma láká na vyšší výdělek než ve zbytku republiky. "Nástupní mzda při čtyřicetihodinovém úvazku bude v Praze 24 tisíc," upřesňuje Stratil.

Současně se zvýšení mzdy bude Lidl ve svých prodejnách nabízet kratší pracovní úvazky na 30 nebo 35 hodin týdně. Důvodem je náročnost práce v provozu, říká Stratil. Při 35 hodinách týdně dosáhne nástupní mzda na pozici prodavač/pokladní nově 20 417 korun.

Už od začátku letošního roku nabízí Lidl zaměstnancům nové benefity: stravenky v hodnotě 80 korun a pět týdnů dovolené i pro nováčky.

Odborový svaz pracovníků obchodu (OSPO) krok Lidlu vítá. "Jedná se o razantní nárůst," říká předsedkyně odborů Renáta Burianová, která věří, že se "spirála navyšování mezd" roztočí i v dalších řetězcích.

Lidl je jediným z velkých řetězců, který takto otevřeně zveřejňuje výši mezd. Podle informací z oboru totiž platí nejvíce.

"Vzhledem k tomu, že problematika odměňování je velice komplexní, není možné zaslat pouze konkrétní dvě čísla. Z tohoto důvodu se nebudeme k danému tématu za naši společnost vyjadřovat," odpovídá například řetězec Penny Market na otázku, jaký je průměrný plat na pozici prodavač či pokladník.

Další firmy se sice chlubí, o kolik lidem přidaly, nezveřejňují ale konkrétní čísla o tom, jak vysoká bude mzda po tomto zvýšení.

V Albertu si zaměstnanci na provozních pozicích v obchodech v průměru vydělávají při plném úvazku 15 500 korun včetně variabilní složky. Od 1. ledna firma zvedla mzdy v průměru o 8,5 procenta. Nejvíce si polepšili prodavači a pokladní, kde průměrné zvýšení základních mezd dosáhlo téměř deset procent, ale řada z nich si polepšila až o 20 procent.

Ani řetězec Globus konkrétní čísla neposkytl, podle mluvčí Pavly Hobíkové ale navyšuje mzdy průběžně. "Úpravy jsme provedli v předchozím roce a plánujeme je i v tom stávajícím. Mzda našich zaměstnanců je ovlivňována také výplatou například třinácté mzdy, vyššími příplatky nad rámec zákona, poskytováním stravenek a podobně," odpovídá Hobíková bez bližších podrobností.

Kaufland loni zvýšil platy svých zaměstnanců až o pětinu, zejména u provozních pozic. V inzerátech na svém webu láká například na pozici pokladní v Třinci s platem 16 až 18 tisíc korun. Oficiálně nechce výdělky komentovat.

Billa od dubna zvýší mzdy prodejního personálu v průměru o pět procent oproti roku 2016. "U pozic prodavač/pokladní bude růst vyšší než uvedený průměr. Konkrétní výši průměrné mzdy na jednotlivých pozicích ale nesdělujeme," říká Rudolf Dreithaler z tiskového oddělení společnosti. "Změna přichází spolu s novou podobou kolektivní smlouvy. Ta zahrnuje benefity v podobě mzdových příplatků, odměn, příspěvků na stravování a také zvýšený nárok na dovolenou," dodává.

Zaměstnancům obchodního řetězce Tesco v Česku vzrostly tarifní mzdy od loňského července až o šest procent. Například letňanský hypermarket lákal na více jak 20 tisíc korun za doplňování zboží na plný úvazek.

Průměrná mzda v Česku nezávisle na oboru a pozici dosáhla v loňském třetím čtvrtletí 27 220 korun. Podle Odborového svazu pracovníků obchodu ale loni v maloobchodních prodejných dosahovala základní mzda provozních zaměstnanců v Praze při nástupu asi 14 tisíc korun. Podrobnější čísla ani údaje jen za největší řetězce odboráři nemají.

Web Platy.cz uvádí průměrnou mzdu u pozice prodavač 14 125 korun a u pokladní 13 932 korun, nerozlišuje ovšem třeba mezi řetězci a ostatními prodejnami.

 

Právě se děje

Další zprávy