Olma stahuje z trhu mléko v PET lahvích. Je kontaminované, voní a chutná netypicky

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 22. 10. 2021 15:09
Olomoucká mlékárna Olma kvůli mikrobiální kontaminaci stahuje z trhu čerstvé mléko balené do PET lahví, které má datum spotřeby od 26. října do 30. října. U citlivých jedinců může mléko způsobit zažívací potíže, společnost proto nedoporučuje jeho konzumaci. Mléko prodával například řetězec Lidl. Z obchodů stahuje tři druhy mléka Pilos, které pro značku dělá Olma.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Lidl stahuje konkrétně Pilos Čerstvé mléko 1,5% 1 l, Pilos Čerstvé mléko 3,5% 1 l a Pilos Bio Čerstvé mléko 1 l. Jde o balení s datem spotřeby 26. až 30. října 2021. 

"V rámci vlastní kontroly výrobce byla zjištěna mikrobiální kontaminace uvedených výrobků. Mléko vykazuje netypickou vůni a chuť. U citlivých jedinců může po požití způsobit zažívací potíže. Žádáme všechny zákazníky, aby toto důležité upozornění vzali na vědomí a výše uvedené výrobky dále nekonzumovali," uvedl Lidl na Facebooku.

Informaci o stahování výrobku posléze potvrdil pro on-line deník Aktuálně.cz mluvčí společnosti Tomáš Myler. Ostatní výrobky značky Pilos nejsou opatřením dotčeny.

Mléko ze závadných šarží měly v nabídce také hypermarkety Kaufland, a to v litrových PET lahvích s názvem K-Jarmark čerstvé mléko 3,5%, K-Jarmark čerstvé mléko 1,5%, Olma Selské mléko 3,9%, Bio čerstvé mléko 4% a Olma čerstvé mléko 1,5%.

"Společnost Kaufland ČR na tento problém ihned zareagovala a dotčené výrobky okamžitě stáhla z prodeje. Výrobek mohou zákazníci vrátit v místě prodeje, kupní cena jim bude vrácena, a to i bez předložení účtenky," oznámila firma na webových stránkách.

O kontaminaci mléka informovala na webu také olomoucká firma Olma. Podle ní došlo ke kontaminaci kvůli technické poruše na zařízení. Závada už byla odstraněna.

Firma uvedla, že kontaminace není plošná a masivní, ale mléko se může i při uchování ve správných skladovacích podmínkách kazit. Zákazníci kontaminovaný nápoj poznají tak, že nemá typickou chuť a vůni. 

"Pokud jste již toto mléko zakoupili, můžete jej vrátit na prodejnách, ve kterých jste nákup uskutečnili. Mléko můžete reklamovat přímo i u naší společnosti Olma, a.s. - na e-mailu [email protected]," uvedl výrobce.

K reklamaci u společnosti Olma není třeba předkládat pokladní doklad, pouze připojit fotografii, na kterém bude vidět datum spotřeby (uvedené na hrdle lahve), počet kusů a číslo účtu, na který podnik zákazníkovi vrátí peníze.

Mlékárna Olma patří mezi největší zpracovatele mléka v Česku a spadá do koncernu Agrofert. Do února 2017 vlastnil koncern tehdejší ministr financí a současný premiér Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.

 

Právě se děje

Další zprávy