Lidl spustí elektronickou podobu svých stravenek

ČTK ČTK
26. 3. 2018 14:28
Naši stravenkou, za kterou stojí řetězce Lidl a Kaufland, lze nyní platit v restauracích, 236 prodejnách Lidlu a 127 prodejnách Kauflandu. S vlastní stravenkou firmy přišly loni.
Foto: Lidl

Praha - Na trhu se stravenkami roste konkurence. Od dubna spustí diskonty Lidl elektronickou podobu své stravenky nazvané Naše stravenka. Podrobnosti zveřejní na úterní tiskové konferenci.

Svoji e-stravenku, tedy čipovou kartu určenou k úhradě stravování a nákupu potravin, představila v březnu také společnost Up ČR (dříve Le Chèque Déjeuner).

Naši stravenkou, za kterou stojí řetězce Lidl a Kaufland, lze nyní platit v restauracích, 236 prodejnách Lidlu a 127 prodejnách Kauflandu. S vlastní stravenkou firmy přišly loni. Provize u ní činí 2,5 procenta a zaměstnavatelé neplatí žádnou provizi. Nyní tak přijde i její elektronická verze.

Na trh zaměstnaneckých benefitů vstoupila loni i investiční skupina Arca Capital s Gusto Kartou, která funguje jako elektronická stravenka. Stala se tak konkurencí zavedeným společnostem, jakou jsou Sodexo Benefity nebo Edenred.

Stravenky jsou dle průzkumu společnosti Up ČR dlouhodobě nejoblíbenějším firemním benefitem pro 93 procent českých zaměstnanců. Nejčastěji ve formě papírových poukázek, ty jsou však v současné době postupně nahrazovány administrativně nenáročným, ekologickým a bezpečným řešením - čipovými kartami.

"Jedná se o výrazné zjednodušení celého administrativního procesu zajištění stravenek. S e-stravenkou lze platit bezkontaktně i na terminálech v restauracích a dalších zařízeních, ve vývoji je také mobilní platforma," uvedl generální ředitel Up ČR Jiří Kráčmar.

Další výhodou elektronické stravenky pro zaměstnance je přehled o zůstatku na kartě i transakcích prostřednictvím on-line uživatelského účtu. Oproti klasickým stravenkám uživatel také nemusí řešit výši hodnoty jednotlivých poukázek. Významné zjednodušení představuje také pro restaurace a další partnery. Není nutné stravenky sbírat, počítat a zasílat k proplacení, ke dni uzavření elektronického výpisu systém automaticky vyplatí peníze a doručí fakturu.

V České republice nakupuje potraviny na stravenky zhruba 1,3 milionu obyvatel, což je více než 12 procent. Největší benefit pro zaměstnavatele je skutečnost, že stravenky patří mezi daňově uznatelné náklady, a to do výše 55 procent hodnoty stravenky. Tuto částku si tedy lze odečíst ze základu daně. Zbývajících 45 procent hodnoty stravenky si většinou doplácí zaměstnanec.

 

Právě se děje

Další zprávy