Lidl si s tříděním odpadu hlavu nelámal. Od inspekce dostal stotisícovou pokutu

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 9. 2019 15:42
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila pokutu 100 000 korun potravinářskému řetězci Lidl ČR. Firma podle inspektorů ve svém logistickém centru v Cerhovicích na Berounsku řádně netřídila odpady podle jednotlivých druhů a kategorií. Porušila tak zákon o odpadech, uvedla inspekce v tiskové zprávě. Společnost proti pokutě nepodala odpor, sankce tak v polovině srpna nabyla právní moci.

Podle ČIŽP nejde o první podobný prohřešek. Loni uložila inspekce Lidlu za netřídění odpadů v Cerhovicích a za další pochybení pokutu 90 000 Kč.

Do cerhovického logistického centra jsou sváženy odpady z různých prodejen Lidl. Když tam inspektoři letos v květnu přišli na kontrolu, zjistili, že ve velkoobjemových kontejnerech jsou dohromady igelitové obaly, kartonové krabice, balené kuřecí maso, ovoce a zelenina v obalech, polystyrenová deska, dřevěné palety nebo květiny v květináčích. V dřevěných bednách s nápisem "Pouze dřevo" byla směs papíru, plastu a dřeva.

"Osmdesát procent odpadů nemělo být v kontejnerech jako netříděná směs. Zejména plast a papíry měly být shromážděny odděleně, a to z důvodu jejich další možné recyklace. Také biologicky rozložitelné odpady z ovoce a zeleniny by mohly být dále využity, například v kompostárnách," uvedla ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni Petra Horčicová.

Podle vyjádření Lidlu je do logistického centra v Cerhovicích svážen odpad celkem z 57 prodejen, přičemž každá prodejna je vybavena i lisem na papír/kartony, které jsou do skladu zasílány v již zkompletovaných balících.

"Ve všech našich logistických centrech jsou odpady tříděny dle zákona - využíváme oddělené kontejnery na jednotlivé druhy odpadu - pečivo, ovoce/zelenina, vedlejší živočišné produkty, směsný komunální odpad, letáky, dřevo, kovový odpad, přičemž k recyklaci/reutilizaci odevzdáváme přes 86 % veškerého odpadu. Zbylých 14 % tvoří především směsný komunální odpad z odpadkových košů u prodejen či v zázemí prodejen a skladů, a dále odpady vzniklé při přestavbách prodejen," uvádí mluvčí řetězce Zuzana Holá.

V tomto případě podle ní došlo k pochybení zaměstnanců, kteří odpad vhodili do špatného kontejneru. "Celou záležitost již řeší odpovědní vedoucí, kteří se postarají o opětovné proškolení zaměstnanců v této oblasti a stejně tak o důslednější kontrolu třídění odpadu," dodala Holá.

Společnost má své provozovny po celém území Česka a z pohledu vyprodukovaného množství odpadu je možné ji zařadit mezi velké producenty. Proto podle ČIŽP v tomto případě inspektoři porušení odpadového zákona hodnotí jako značné ohrožení životního prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy