Lidí bez práce v EU stále ubývá. Nejlépe jsou na tom Češi

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 11. 2017 11:54
V EU se proti září snížila o 0,1 procentního bodu na 7,4 procenta a byla nejníže od listopadu 2008, vyplývá z nových dat Eurostatu. Z jednotlivých členských zemí měla nejnižší míru nezaměstnanosti právě Česká republika, a to 2,7 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Brusel - Míra nezaměstnanosti v Evropské unii i v eurozóně v říjnu pokračovala v poklesu na nová několikaletá minima. V EU se proti září snížila o 0,1 procentního bodu na 7,4 procenta a byla nejníže od listopadu 2008. V eurozóně klesla stejným tempem na 8,8 procenta, což je nejméně od ledna 2009. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Ve 28 zemích unie bylo v říjnu bez práce 18,24 milionu lidí, z toho 14,34 milionu v eurozóně. Proti září se počet nezaměstnaných v unii snížil o 111.000 a v zemích s eurem o 88.000.

Z jednotlivých členských zemí měla nejnižší míru nezaměstnanosti podle Eurostatu Česká republika, a to 2,7 procenta. Mezi lidmi od 15 do 64 let dosáhla minima 2,6 procenta. Nezaměstnaných mužů bylo 2,2 procenta, žen 3,2 procenta.

"S příchodem zimy běžně nezaměstnanost roste. Další pokles počtu nezaměstnaných je pro toto období nestandardní. Jedním z důvodů je najímání pomocných pracovních sil do skladů a obchodů v souvislosti s vánoční sezonou. Vliv má také teplé počasí, díky kterému pokračují venkovní stavební práce," uvedl k situaci v Česku Radovan Hauk z auditorské a poradenské společnosti BDO.

Na Maltě činila 3,5 procenta a v Německu 3,6 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost má Řecko a Španělsko, kde je bez práce kolem pětiny práceschopných obyvatel.

Meziročně míra nezaměstnanosti klesla v EU o 0,9 procentního bodu a v měnové unii o jeden procentní bod. V meziročním srovnání se míra nezaměstnanosti snížila ve všech členských zemích, ze kterých jsou údaje k dispozici, vyjma Finska, kde zůstala beze změny. Největší pokles zaznamenaly Kypr a Řecko.

Vysoká však zůstává nezaměstnanost mezi mladými ve věku do 25 let, i když i zde ve srovnání s loňským říjnem klesla, a to o 1,7 procentního bodu. V EU činila 18,6 procenta a v eurozóně o 16,5 procenta. Nejlépe se daří zaměstnávat mladé v Německu, kde míra nezaměstnanosti mezi nimi činila 6,6 procenta. Druhá byla Česká republika (7,2 procenta). Naopak v Řecku podle posledních dostupných údajů ze srpna bylo bez práce více než 40 procent mladých. Ve Španělsku nezaměstnanost mezi mladými činila 38,2 procenta a v Itálii 34,7 procenta.

Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v říjnu klesla na 3,6 procenta ze zářijových 3,8 procenta. Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce pak z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

 

Právě se děje

Další zprávy