Lidí bez práce je o 90 tisíc méně než před rokem, volných míst o 44 tisíc víc

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 11. 1. 2016 9:43
Podíl nezaměstnaných osob vzrostl v prosinci na 6,2 procenta z listopadových 5,9 procenta, před rokem ale dosahoval 7,5 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Nezaměstnaných v prosinci oproti listopadu podle očekávání přibylo, v porovnání se stejným obdobím roku 2014 ale hlásí úřady práce mnohem lepší čísla.

Ke konci loňského prosince evidovaly úřady 453 118 uchazečů o zaměstnání. To je sice o 21 754 více než v listopadu, ale o 88 796 méně než v prosinci 2014. Takzvaných dosažitelných uchazečů, kteří jsou schopni okamžitě nastoupit do vhodného zaměstnání, bylo ke konci loňského roku 436 547.

Prostřednictvím úřadů práce nabízeli zaměstnavatelé 102 545 volných pracovních míst, což je o téměř 44 tisíc více než před rokem. Jde o nejvyšší prosincovou hodnotu od roku 2008.

Podíl nezaměstnaných osob vzrostl v prosinci na 6,2 procenta z listopadových 5,9 procenta, před rokem ale dosahoval 7,5 procenta.

Nezaměstnanost v prosinci 2015
Nezaměstnanost v prosinci 2015 | Foto: Úřad práce ČR

„Situace na pracovním trhu odpovídala v prosinci běžnému vývoji nezaměstnanosti ke konci roku,“ říká generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. „S příchodem zimy postupně končí sezónní práce a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž k 31. prosinci skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost a obnoví ji s příchodem jarního počasí."

Čtyři a půl uchazeče na jedno místo

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době v průměru 4,4 uchazeče, zatímco před rokem jich bylo devět. "V době největší krize to dokonce bylo 17,3 uchazeče na volné místo," připomíná analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Nejhorší situace je nyní v okresech Bruntál (18,4 uchazeče na jedno místo), Karviná (17,1), Ústí nad Labem (16), Chomutov (14), Hodonín (12,3), Jeseník (11,9) a Sokolov (10,6).

Nejvyšší nezaměstnanost byla v prosinci v okresech Bruntál (11,6 %), Most (11,1 %), Karviná (11 %), Ústí nad Labem (10,4 %), Ostrava - město (10,1 %), Jeseník (9,5 %), Znojmo a Chomutov (oba 9,4 %). Naopak nejlépe jsou na tom okresy Praha-východ (2,6 %), Rychnov nad Kněžnou (2,9 %), Mladá Boleslav (3,5 %), Praha-západ (3,7 %), Benešov (3,8 %), Rokycany (3,9 %), České Budějovice (4 %), Jičín, Plzeň-jih a Pelhřimov (všichni 4,1 %).

Déle než rok jsou bez práce dvě pětiny nezaměstnaných

Na podporu v nezaměstnanosti mají nárok 23,9 procenta uchazečů o zaměstnání – celkem 108 287 lidí.

Déle než rok hledá práce 187 555 lidí, podíl těchto dlouhodobě nezaměstnaných dosahuje 41,4 procenta.

Na konci prosince evidovaly úřady práce 22 023 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 4,9 procenta.

Ženy se na celkovém počtu nezaměstnaných podílejí 50,3 procenta.

Osoby se zdravotním postižením tvoří 12,9 procenta nezaměstnaných.

O koho je největší zájem?

Zaměstnavatelé měli v prosinci největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, kováře a nástrojáře, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy, slévače, svářeče či obsluhu pojízdných zařízení. Dále hledali prodavače, kuchaře (kromě šéfkuchařů), uklízeče, číšníky a servírky, recepční, šičky, obchodní zástupce, pracovníky v administrativě, operátory call center, skladníky zpracovatele masa nebo potrubáře. „Přednost dávali kvalifikovaným specialistům s praxí,“ říká mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory (například svářeč, řezač plamenem, slévač, soustružník, obráběč, elektrikář, mechanik a opravář strojů, obsluha CNC a obráběcích strojů a strojů na zpracování plastů). „Právě v této oblasti se firmy nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované a vhodné zaměstnance,“ dodává mluvčí.

V evidenci úřadů práce jsou nejčastěji uchazeči s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Podle věku převažovali nezaměstnaní nad 50 let (141 514 osob – 31,2 procenta z celkového počtu uchazečů).

Z profesního hlediska bylo v evidenci nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, prodavačů, všeobecných administrativních pracovníků, řemeslníků a kvalifikovaných pracovníků ve stavebnictví, uklízečů a pomocníků v domácnostech, dále pracovníků v oblasti ochrany a ostrahy nebo řidičů motocyklů a automobilů (kromě nákladních), číšníků, servírek, kuchařů či kovářů a nástrojářů.

Tlak na vyšší mzdy

"I konec roku 2015 potvrdil, že se český trh práce dostává do velmi dobré kondice," komentuje výsledky analytik ČSOB Petr Dufek. Prosincový nárůst oproti listopadu jde podle něj zcela na vrub sezónním vlivům. V prosinci totiž obvykle končí úvazky na dobu určitou, respektive sezónní práce, a tak nezaměstnanost v tuto dobu pravidelně krátkodobě vzroste.

"Podstatný je samotný výsledek, který je nejlepší za posledních sedm let. Za pozitivní vývoj vděčíme především až nečekaně silnému růstu ekonomiky vytvářejícímu nová pracovní místa a zajišťujícímu rekordní zaměstnanost," říká Dufek. Na trhu se podle něj začíná projevovat nejen nedostatek zájemců, ale především se ukazuje nízká atraktivita volných pracovních pozic.

"Tlak na vyšší mzdy bude asi hlavním rysem vývoje tuzemského trhu práce v letošním roce. Při rekordní zaměstnanosti - respektive rekordní ziskovosti firem - a omezené nabídce kvalifikované pracovní síly se tito zaměstnanci po letech dostávají do výhodnější vyjednávací pozice," dodává Dufek.

Analytik společnosti Home Credit Michal Kozub zdůrazňuje, že vysoký počet volných pracovních míst ukazuje na velký problém - nesoulad nabídky a poptávky na trhu práce. "Firmy poptávají řadu zaměstnanců ve specifických oborech, uchazeči se jim ale nehlásí. Mnohé firmy to brzdí v dalším rozvoji. Výhled přitom není nejlepší. Tam, kde je nedostatek zaměstnanců, se bude situace jen zhoršovat, a k nedostatku uchazečů se dostanou i další firmy a obory," říká.

Druhá nejnižší v EU

Tuzemská nezaměstnanost zůstává druhá nejnižší v Evropské unii podle jednotné metodiky Eurostatu. Nejnižší je v Německu (4,5 procenta), následují Česko (4,6 procenta), Malta (5,1 procenta) a Velká Británie (5,2 procenta v září).

Nejvyšší nezaměstnanost je naopak v Řecku (24,6 procenta v září), Španělsku (21,4 procenta) a Chorvatsku (16,6 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy