Letiště Karla Gotta: Účet za přejmenování by šel do milionů, podpisy však přibývají

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
9. 10. 2019 16:48
Po smrti zpěváka Karla Gotta se na sociálních sítích začaly objevovat návrhy na přejmenování Letiště Václava Havla Praha na "Letiště Karla Gotta". Za stejným účelem vznikla i elektronická petice, kterou už plní stovky podpisů. Jelikož v Ruzyni už mají s podobnou změnou názvu zkušenosti z října roku 2012, zeptali jsme se, co změna obnášela a jaký byl tehdy její závěrečný účet.
Foto: Lukáš Bíba

Od výzvy režiséra a producenta Fera Feniče k přejmenování Letiště Ruzyně na počest tehdy zesnulé bývalého prezidenta Václava Havla uběhlo téměř osm let.

Fenič tehdy dával za příklad jiná důležitá světová letiště, která nesou jména velkých státníků, jako je například newyorské Letiště J. F. K. nebo Letiště Charlese de Gaulla v Paříži.

V říjnu roku 2012 tak letiště oficiálně změnilo svoje jméno, i když například jako název v systémech mezinárodní asociace leteckých dopravců IATA se dál používá zkratka PRG.

"Název 'Letiště Václava Havla Praha' se používá primárně jako místopisné označení, 'Letiště Praha' pak označuje provozovatele letiště a bývá užíváno v rámci marketingové komunikace," vysvětlil pro Aktuálně.cz poněkud komplikovanější nakládání s názvy ruzyňského letiště mluvčí Jiří Hannich.

Letiště Karla Gotta

Po nedávné smrti Karla Gotta se na sociálních sítích objevily návrhy na přejmenování nějakého významného místa právě po zpěvákovi. Na to zareagoval primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti), který uvedl, že s rodinou zpěváka vybírá vhodné místo, které bude nést Gottovo jméno.

Celý text petice

Požadujeme přejmenovat letiště Václava Havla na LETIŠTĚ KARLA GOTTA. Je to národní umělec uctívaný CELÝM národem, známý i v zahraničí, šířil naši kulturu po CELÉM světě, byl  apolitický, pracovitý a upřimný člověk s nadáním.

Žádáme taky, aby poslanci toto projednali na nejbližším jednání sněmovny a o tomto hlasovali.

Zdroj: Vladimír Keřka

Vlastní žádost ovšem sepsal například Vladimír Keřka, který ji uložil na server Petice.com. Petice má v současnosti - po osmi dnech od vystavení na stránkách - 1800 on-line podpisů a žádá, aby Gottovo jméno neslo právě pražské letiště.

Petice samotná ovšem nemá žádný závazný dopad a není nutné ji přeceňovat. Například jiná, tentokrát otevřeně recesistická petice, která na počest Karla Gotta žádá přejmenování prezidenta Miloše Zemana, má 252 podpisů.

Hannich z pražského letiště na dotaz Aktuálně.cz uvedl, že přejmenování v říjnu roku 2012 vyšlo na zhruba tři miliony korun a dodal, že by si veřejnost neměla myslet, že jde jen o samotnou výměnu velkého nápisu u terminálů.

"Tehdejší náklady zahrnovaly instalaci nových nápisů na budovy letištních terminálů a změnu veškerých korporátních materiálů: upravené logo, nové vizitky pro představitele letiště, změna webových stránek a podobně," uzavřel mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy