Lidé z malých obcí dostanou slevu na sociální pojištění, navrhuje Jurečka. Chce zabránit stěhování

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 9. 2016 16:36
Nárok na slevu 500 korun měsíčně by měli pouze lidé z obcí do 500 obyvatel, jejichž příjem je nižší než 1,5násobek průměrné mzdy. Podle ministerských výpočtů by se to mohlo týkat více než 386 000 obyvatel ze dvou tisíc obcí. Ministr zemědělství chce také zvýhodněné úvěry pro malé firmy z obcí do 500 lidí. Navrhne to na koaliční radě. Opatření by měla zabránit odchodu lidí z malých obcí. Podle ministra by nemělo docházet k cílenému přehlašování adres kvůli šesti tisícům korun ročně.
Ministr zemědělství Marian Jurečka
Ministr zemědělství Marian Jurečka | Foto: DVTV

Praha - Zaměstnanci v obcích do 500 obyvatel možná získají slevu 500 korun měsíčně na sociálním pojištění. Podnikatelé z těchto obcí, kteří zaměstnávají do deseti lidí, by mohli získat až dvoumilionový zvýhodněný úvěr. Na některé z budoucích koaličních rad to navrhne ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podpora by činila až 2,3 miliardy korun ročně, oznámil Jurečka na tiskové konferenci. Opatření by měla zabránit odchodu lidí z těchto obcí, kterých jsou asi 2000.

Lidé, kteří v nejmenších obcích žijí a jsou v klasickém zaměstnaneckém poměru, by podle Jurečky mohli získat slevu na sociálním pojištění. "Nárok na slevu by ale měli pouze lidé, jejichž vyměřovací základ je nižší než 1,5násobek průměrné mzdy. Předpokládáme, že by se to mohlo týkat více než 386 000 obyvatel ze dvou tisíc obcí," prohlásil ministr. Podle Českého statistického úřadu průměrná mzda v Česku stoupla ve 2. čtvrtletí na 27 297 Kč.

Ministr nepředpokládá, že by lidé kvůli šesti tisícům korun ročně cíleně měnili adresy. Změna dokladů nebo řešení míst v mateřských školkách a další věci vázané na trvalé bydliště by podle něho za takové peníze nestály. Krátkodobě by podle Jurečky mohlo jít o výpadek peněz do státního rozpočtu, dlouhodobě díky zvýšení zaměstnanosti však ne.

Jurečka ovšem může s návrhem u kolegů z vlády narazit. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) řekl, že Jurečkův návrh považuje za nesystémové řešení. "My stále máme deficitní důchodový účet. Neznám ten návrh, ale zdá se mi to nesystémové," uvedl.

Úvěry pro podnikatele, kteří jsou aktivní ve znevýhodněných oblastech, by měly být splatné do šesti let. Během prvního roku od uzavření smlouvy by žadatelé mohli odložit splátky jistiny úvěru. Znevýhodněné oblasti definuje ministerstvo pro místní rozvoj. Podle Jurečky jde například o míru zaměstnanosti v regionu či o vybavenost tamní infrastrukturou. Podnikatelé v těchto oblastech by také mohli dostat dotaci do výše až čtyř procent úroků z komerčních úvěrů. Maximální hodnota úvěru by ale nesměla přesáhnout deset milionů korun. Podobně již dostávají podporu zemědělci, lesníci či potravináři prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF).

"Žadatelům budou proplaceny maximálně čtyři procentní body, přičemž jejich úrokové zatížení plynoucí z úvěru musí činit minimálně 0,5 procenta ročně. Například při úvěru 100 tisíc korun činí maximální podpora 4 tisíce korun, žadatel zaplatí minimálně 500 korun," vysvětlila mluvčí ministerstva Markéta Ježková. Výše podpory podle ní bude stanovená na základě ekonomického vyhodnocení žádostí.

Jurečka si nemyslí, že by šlo o populistická témata před volbami. "Diskutovali jsme to čtyři až pět měsíců," řekl na dotaz ČTK ministr. Podle něj by nemohl vyslovit v následujících letech žádné téma, protože nějaké volby budou nyní po více let každoročně.

Pokud by mu tyto návrhy neodsouhlasila koaliční rada, chystá se je předložit sám jako poslanec.

Jurečkův záměr podporuje Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. "Koloniál, hospoda, farma nebo řemeslné služby jsou základem života každé vesnice. Zabezpečení financování malých firem a udržení zaměstnanců v obcích je pro nás prioritou," uvedl její předseda Karel Havlíček.

Podle ministerstva zemědělství se počet obyvatel v nejmenších obcích od začátku tisíciletí snížil o 4,2 procenta. Lidé podle Jurečky odcházejí do větších měst kvůli problémům s hledáním práce.

 

Právě se děje

Další zprávy