Koupím byt, který nepotřebuji. Lidé neřeší bytovou nouzi, ale přebytek volných peněz

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
21. 9. 2020 13:53
Podíl investičních bytů na celkově koupených bytech podle developerů dosáhl už zhruba třetiny. O investiční byty mají stále větší zájem institucionální investoři, jako fondy nebo banky, ale i soukromí investoři snažící se zhodnotit úspory. Z cizích národností převažují mezi investory Slováci a pomalu se stahující Rusové. Nejčastěji kupují dvoupokojové byty. 
Foto: Kristýna Padrtová

"Celý segment investičního bydlení se zásadně promění. Nynější trh nájemního bydlení je stále především tvořen investicemi od individuálních investorů. Většina z nich spravuje jeden až tři byty. Noví hráči na trhu, tedy institucionální investoři, privátní fondy, banky nebo pojišťovny, ale plánují nájemní bydlení jinak," uvedl mluvčí společnosti Finep David Jirušek.

Podle něj budou tito investoři kupovat celé bytové domy, kde může být například společná recepce nebo nabídka sdílených služeb.

"Zvýšený zájem o investiční byty napříč celým trhem zaznamenáváme jak od privátních, tak i některých institucionálních investorů. V tuto chvíli je to především díky privátním investorům. V budoucnosti lze ale počítat i se silnější poptávkou ze strany fondů a dalších větších investorů. Důvod je zřejmý. Zatímco hodnota peněz klesá, u nemovitostí je to přesně naopak," doplnil předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural.

Podle společných údajů firem Trigema, Skanska Reality a Central Group vzrostly prodejní ceny nových bytů v Praze na konci 1. pololetí meziročně v průměru o 6,1 procenta na 108 261 korun za metr čtvereční. Za posledních pět let stouply ceny novostaveb v hlavním městě o 95 procent.

"Podíl bytů pořizovaných na investici se dlouhodobě pohybuje mezi 20 až 40 procenty a příliš se v čase nemění. Rozdíly jsou hlavně mezi jednotlivými projekty. Investoři mají větší zájem o byty v projektech v širším centru Prahy s dobrou dopravní dostupností. U takových projektů pak podíl investičních bytů dosahuje oněch 40 procent. Průměr se pohybuje kolem 30 procent," sdělil generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Z jednotlivých dispozic u investičních bytů nadále převládá zájem o dvoupokojové, případně jednopokojové. Podle ředitele rezidenčního developmentu společnosti Skanska Petra Michálka ale v poslední době investoři kupují i větší byty.

"Klienti v této době totiž považují pořízení nemovitosti za jednu z mála bezpečných investic, a do nemovitosti tak ukládají vlastní peníze. Častěji se také setkáváme s argumentem, že klient byt pořizuje pro své děti, a do doby, než začnou byt užívat, klient byt pronajme," uvedl Michálek.

Podle majitele Central Group Dušana Kunovského mezi zájemci o investiční bydlení převažují Češi a mezi zahraničními zájemci vedou dlouhodobě Slováci. "Následují zájemci ze zemí bývalého Sovětského svazu, u nichž ale již delší dobu pozorujeme postupný úbytek. Naopak přibývají kupující ze zemí západní Evropy. Registrujeme i zájemce z exotických zemí, kterých jsou ale jen jednotky," dodal Kunovský.

 

Právě se děje

Další zprávy