Češi zachraňují hospody před krachem. Během týdne nakoupili vouchery za sedm milionů

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
16. 4. 2020 13:03
Do iniciativy Zachraň hospodu se zapojilo týden po ostrém spuštění dva tisíce podniků. Tři tisíce lidí přitom přispělo zakoupením voucheru v celkové hodnotě sedm milionů korun. Podpořených podniků je zatím 730. Informovali o tom organizátoři kampaně z Českého svazu pivovarů a sladoven.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Vláda zakázala vstup veřejnosti do restaurací a hospod v březnu. Od 25. května mohou být v provozu letní zahrádky u restaurací nebo bufetů s prodejem přes okénko. Vnitřní prostory restaurací a hospod nebo hotely a další ubytovací zařízení budou moci fungovat od 8. června.

"To znamená, že většina provozoven bude tři měsíce bez jakýchkoliv příjmů a řada z nich bude nucena bez další pomoci zavřít. Proto je extrémně důležité je v této době podpořit, abychom se v červnu měli vůbec kam vracet," uvedla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová.

Pivovary navrhují vládě kompenzovat přímé škody pro výrobce piva i pro restaurace a odpuštění spotřební daně z čepovaného piva, které se bude muset kvůli vládním opatřením vylít.

Tržby pivovarů v Česku klesly v důsledky epidemie o 40 procent, u minipivovarů přesahuje podle svazu snížení 80 procent. Důvodem poklesu produkce je nejen zavření restaurací, ale také nižší export. V řadě evropských i světových států jsou omezení kvůli koronaviru podobná jako v Česku.

Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se až 40 procent majitelů pivovarů rozhodne podnik zavřít, případně ho bude muset prodat. Zhoršil v tomto týdnu tak svůj březnový odhad, podle kterého byla nucena vzdát se svého podniku čtvrtina majitelů.

Šuráň uvedl, že stát sektoru nepomohl a že mnoho z výrobců piva čekalo uvolnění opatření dříve. Jde podle něj prakticky o cílenou likvidaci oboru. V Česku fungovalo před vypuknutím koronavirové krize 500 minipivovarů.

 

Právě se děje

Další zprávy