Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

Lidé se stále více zadlužují. Podíl půjček po splatnosti je ale v Česku nejnižší za posledních 8 let

komerční článek
20. 4. 2017 11:05
Sdružení Solus přišlo nedávno s pozitivní informací – zadlužených Čechů pomalu, ale jistě ubývá. Dluhů, které jsou navíc po splatnosti, je nejméně za posledních 8 let. Vše nasvědčuje tomu, že za současnou situaci může rekordně nízký podíl nezaměstnanosti, ale i stále se zvyšující finanční gramotnost občanů.
Foto: Komerční sdělení

Lidé uhradili 5 miliard. Dalších 52 zbývá

Registr klientských informací Solus v minulém roce zaregistroval platby v celkové výši 5,2 miliard korun od 295 000 neplatičů, kteří jsou díky pozdním splátkám v registru zapsáni a jejich dluhy jsou dávno po datu splatnosti. Oproti roku 2015 jde o dvanáctiprocentní nárůst objemu uhrazených úvěrů. Bohužel dalších 52,7 miliard korun ještě zaplatit zbývá. I tak jde ale o dosud nejvyšší uhrazenou částku od vzniku sdružení v roce 1999. V současnosti je možné stále získat půjčku se zápisem v registru. Problém nastává spravidla v případě, že máte exekuci, nebo insolvenci.

Výrazné zlepšení platební morálky

Podle informací České národní banky klesá také počet "špatných půjček". Jde o půjčky, které jsou po splatnosti více než 90 dnů. Tento novodobý trend poukazuje nejen na výrazné zvýšení platební morálky obyvatelstva, ale také na zpřísněné podmínky poskytování půjček a úvěrů. Zákon totiž věřitelům přikazuje bonitu žadatele důkladně prověřovat. V opačném případě může být uzavřená smlouva o spotřebitelském úvěru neplatná.

Nejvíce neplatičů je mezi mladými

Své závazky vůči věřitelům v roce 2015 plnily všechny věkové skupiny s výjimkou osob od 15 do 24 let, které zůstávají i nadále nejrizikovějšími klienty bank i nebankovních společností. Bohužel dnes není výjimkou situace, kdy má mladý člověk - těsně po škole vícero exekuci.

S tímto problémem by mu do budoucna mohly pomoci novely insolvenčního zákona, které zmírňují podmínky osobního bankrotu, na který by tak mohla dosáhnout větší skupina osob. Jaké změny by měly novely přinést?

✓ Zrušení podmínky min. 30 % úhrady závazků vůči věřitelům
✓ Zabavení majetku nad 100 000 Kč (netýká se osobního bydlení)
✓ Možnost 3, 5, nebo 7 letého splácení
✓ Posílení role insolvenčního správce
✓ Roční zpráva o aktivitách a splácení dlužníka
✓ Možnost oddlužení prodloužit nebo pozastavit
✓ S oddlužením budou moci pomáhat pouze akreditované společnosti
✓ V případě neplnění povinností bude dlužník z procesu oddlužení vyloučen

Zadlužení obyvatelstva stouplo díky dostupným hypotékám

V minulém roce byl díky rekordně nízkým úrokům největší zájem o hypotéky na bydlení. Na pomyslném druhém místě se umístily klasické spotřebitelské nebankovní půjčky. Domácnosti si podle společnosti CRIF - Czech Credit Bureau v minulém roce vypůjčily téměř 549 miliard korun. Celková výše dluhu českého obyvatelstva se díky zvýhodněným hypotékám vyšplhala na závratných 1,96 bilionu korun, což je o osm procent více než předloni.

Foto: Kurzy.cz

Lidé jsou zodpovědnější a hradí závazky včas

Z dostupných informací také vyplývá, že zájemci o půjčku daného věřitele prověřují víc, než kdy dřív. V první řadě důkladně promyslí, zda je pro ně půjčka nezbytná, poté obvykle následuje srovnání půjček a výběr vhodného poskytovatele. Není ovšem výjimkou, že si spotřebitelé berou více půjček najednou. Aby však další půjčku získali, musí uhradit dřívější závazky.

 

Právě se děje

Další zprávy