Lidé se pomalu vracejí do malých prodejen, říká šéf sítě CBA. Rozšíří nabídku o průmyslové zboží

ČTK ČTK
29. 3. 2018 12:48
Zatímco na konci roku 2016 jich maloobchodní síť CBA evidovala 944, nyní jich je 968. V letošním roce plánuje zařadit do sortimentu i průmyslové zboží.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: CBA

Šumperk - Maloobchodní družstvo CBA, které sdružuje téměř tisíc obchodů po celé České republice, loni zvýšilo obrat meziročně o 15 procent na 1,62 miliardy korun.

Po započtení obratu velkoobchodu CBA Nuget, který v roce 2017 činil při desetiprocentním nárůstu 1,4 miliardy korun, zaznamenalo Družstvo CBA poprvé celkový obrat vyšší než tři miliardy korun.

Celková roční tržba družstva přitom činila 3,63 miliardy korun, řekl dnes předseda družstva Roman Mazák.

Růst obratu Mazák přičetl především změnám v nákupním chování Čechů. "V současné době lze pozorovat, že lidé se pomalu vracejí do malých prodejen. Oceňují rychlost nákupu, kvalitu sortimentu a nižší ceny než v případě velkých řetězců, což potvrdil také náš nedávný průzkum. Podobný trend je přitom vidět i v prvních měsících letošního roku, v budoucnu tedy čekáme další nárůst obratu," uvedl Mazák.

Růst obratu podle Mazáka souvisel i s vyšším počtem prodejen. Zatímco na konci roku 2016 jich maloobchodní síť CBA evidovala 944, tak nyní jich je 968.

"Snažíme se být v tomto ohledu efektivnější. Od malých neekonomických prodejen své aktivity pomalu přesouváme do větších a ekonomicky silnějších, které k nám v poslední době přicházejí. U nich obrat v loňském roce stoupl zhruba o 30 procent. Věříme, že hranici jednoho tisíce prodejen bychom mohli překročit v příštím roce," podotkl Mazák.

V letošním roce Družstvo CBA plánuje zařadit do svého sortimentu i průmyslové zboží. Spojilo se proto se slovenskou franšízou Kinekus.

"V květnu plánujeme otevření první průmyslové prodejny v Šumperku, na kterou postupně naváže i e-shop s průmyslovým zbožím. V následujících letech pak plánujeme i větší propojení jednotlivých druhů sortimentu, aby bylo možné pořídit si v libovolné prodejně CBA i průmyslové zboží a naopak," uvedl Mazák.

Družstvo CBA CZ je sdružení velkoobchodů a maloobchodních jednotek, které aktuálně čítá více než 950 prodejen. Družstvo má jednotný maloobchodní pokladní systém s centrálním číselníkem zboží, který čítá více než 120 000 položek.

 

Právě se děje

Další zprávy