Lidé mají o hypotéky dál zájem, potvrzují data České spořitelny. Zisk banky ale klesl

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
3. 5. 2019 11:13
Česká spořitelna i přes postupné zpřísňování podmínek ze strany České národní banky poskytla v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně více úvěrů, rostl i objem hypoték. Provozní zisk banky i díky tomu vzrostl o 11,2 procenta na 5,4 miliardy korun. Čistý zisk ovšem meziročně klesl o 3,1 procenta na 3,9 miliardy korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojta Petr

Hospodářské výsledky dnes Česká spořitelna zveřejnila na svém webu. Největší podíl na nárůstu provozního zisku měl čistý úrokový výnos v souvislosti s rostoucími úvěrovými obchody a navyšováním úrokových sazeb. Ten meziročně vzrostl o 11,3 procenta na 7,3 miliardy korun. Čistý výnos z poplatků a provizí se zvýšil o 2,8 procenta na 2,2 miliardy korun.

"V porovnání s předcházejícím rokem jsme za první tři měsíce dokázali poskytnout více úvěrů jak obyvatelům, tak i firemní klientele. Objem portfolia hypoték domácnostem vzrostl meziročně téměř o deset procent. Výborného výsledku jsme dosáhli také v oblasti depozit, jejichž objem se navýšil o více než devět procent. Zlepšování naší vlastní efektivity se projevilo v nárůstu provozního zisku," komentoval výsledky předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

Hrubý objem klientských úvěrů očištěný o vliv reverzních repo operací meziročně vzrostl o 8,6 procenta na 715,2 miliardy korun. Z toho úvěry domácnostem stouply o 8,4 procenta na 387,9 miliardy korun, a to především díky hypotékám fyzickým osobám, úvěrům malým podnikům a spotřebitelským úvěrům.

Objem úvěrů podnikatelům se bez vlivu reverzních repo operací meziročně zvýšil o 9,1 procenta na 258,8 miliardy korun. Úvěrů velkým korporacím vzrostly o 16,8 procenta a malým a středním podnikům o 8,6 procenta.

V březnu průměrná úroková sazba u hypoték zažila podle hypoindexu největší meziměsíční pokles od března roku 2015 a skončila na 2,9 procentech. Zájem lidí o hypotéky navíc podle dat opět pomalu roste. Bankovní rada České národní banky sice ve čtvrtek jednomyslně zvýšila úrokové sazby o 0,25 procentního bodu a základní úroková sazba tak stoupla na dvě procenta - nejvyšší hodnotu za posledních deset let, banky ale zatím v reakci na krok ČNB vesměs zvyšovat úroky svých hypoték nebudou.

Čistý zisk klesl

Naopak na poklesu celkového objemu konsolidovaného čistého zisku se výrazně podílel povinný příspěvek do Fondu pro řešení krize, který se zvýšil o více než 50 procent na 0,7 miliardy korun, uvedla banka.

Celkové provozní náklady se v 1. čtvrtletí meziročně zvýšily o 4,2 procenta na 4,8 miliardy korun, nejvíce rostly náklady na zaměstnance.

Závazky ke klientům stouply meziročně o 9,1 procenta na 992 miliard korun. Vklady domácností se zvýšily o 7,9 procenta na 684,1 miliardy Kč, vklady korporátní klientely o 3,9 procenta na 202,2 miliardy korun a vklady klientů veřejného sektoru o 31,1 procenta na 105,7 miliardy korun.

Čistý zisk z obchodních operací v meziročním porovnání klesl o 12,4 procenta na 0,6 miliardy korun, což bylo podle banky ovlivněno nižšími výnosy z obchodování s deriváty a cennými papíry.

Česká spořitelna je největší bankou v Česku podle počtu klientů, kterých měla ke konci prvního čtvrtletí 4,6 milionu. Hlavním akcionářem spořitelny je rakouská Erste Group, která je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy