Ležáky nezmizí, dohodly se pivovary s ministerstvem. Vedle nich budou i plná piva, zní kompromis

ČTK ČTK
26. 1. 2016 13:30
Pivovarům se podařilo změnit názor ministerstva zemědělství, spodně kvašená jedenácti- a dvanáctistupňová piva se budou i dál označovat jako ležáky. Novinářům to řekl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Ministerstvo chce finální znění vyhlášky zveřejnit na začátku února.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Spodně kvašená 11° a 12° piva budou zřejmě i nadále nazývána ležáky, svrchně kvašená se označí za plná. Dohodly se na tom pivovary s ministerstvem zemědělství. Finální znění vyhlášky, která značení piv změní, je ale na ministerstvu, řekl na dnešním setkání s novináři prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Původně se zvažovalo označení plné pivo pro všechny "jedenáctky" a "dvanáctky". Ministerstvo chce finální znění vyhlášky zveřejnit na začátku února.

Svrchně a spodně kvašená piva se liší výrobními postupy - například teplotou, při které vznikají, nebo použitými kvasinkami. Označení ležák vzniklo podle procesu výroby, kdy pivo po kvašení měsíc a déle leží.

"Ležák ovládl přes 70 procent produkce a piva typu pils a lager dominují. Je to pivní styl, který je naprosto svébytný, a můžeme na něj být hrdí," uvedl Šuráň. Podle něj současné znění vyhlášky degraduje pivní styl na označení původní stupňovitosti.

"Český ležák zůstane, nikdo nám ho nevezme, akorát se ležákem budou označovat ležáky," dodal prezident svazu. Označování stupňovitosti by mělo být dobrovolné.

"Finální dohoda zatím vypadá na kompromis," uvedl Šuráň. U spodně kvašených typů tak bude označování piva podle stupňovitosti na nealkoholická, stolní, ležáky a silná piva. Dosud se místo označení silných piv používalo slovo speciál.

U svrchně kvašených budou místo ležáků právě piva plná. Stále se tak podle prezidenta svazu nevyřeší některé nelogičnosti. Například pšeničná spodně kvašená piva, pokud půjde o 11° či 12°, se stejně označí za ležák.

"K vyhlášce o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí v současné době probíhá vypořádávání všech připomínek, tj. nejen k oblasti piva, které vzešly z vnějšího připomínkového řízení," uvedlo ministerstvo. Podle něj by měly být všechny připomínky zapracovány do konce ledna, na začátku února pak úřad změny oficiálně představí.

V Česku se v posledních letech objevilo velké množství minipivovarů, které se cítí současnou vyhláškou svázané. Aktuálně jich je podle Šuráně 302. Vyrábí netypická piva, se kterými současná legislativa nepočítá.

Většina látek v pivu je zdraví prospěšná, pomáhá taky trávení, říká profesor Pavel Dostálek, který pivo zkoumá vědecky. České pivo je podle něj unikátní tím, že je vyrobené z přírodních surovin. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy