Ležák nové jméno nedostane, potvrdil Jurečka. Plná piva budou svrchně kvašené jedenáctky a dvanáctky

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 2. 2016 11:42
Ležáky definitivně zůstanou ležáky. Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes oznámil, jak bude vypadat definitivní podoba nové vyhlášky, která upraví pojmenování piv. Svrchně kvašená piva se budou nazývat plná piva. Třináctistupňová a vyšší se budou nově označovat za silná piva. Vyhláška přináší i další změny ve značení alkoholických i nealkoholických nápojů. Například u medoviny se začne rozlišovat tradiční a desertní
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Veronika Bucková

Praha - Jedenáctistupňová a dvanáctistupňová spodně kvašená piva se budou nadále nazývat ležáky, svrchně kvašená se budou nazývat plná piva.

Třináctistupňová a vyšší se budou označovat za silná piva, dosud se nazývaly speciálními. Piva mezi sedmi a deseti stupni budou nadále výčepní piva, oznámil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že na novele příslušné vyhlášky se ministerstvo dohodlo s pivovary.

"Svrchně kvašená piva vznikají jiným technologickým postupem a při jejich výrobě se používá jiný typ kvasinek než u spodně kvašených piv," uvedl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach. Nový pojem "plné pivo" se týká přibližně tří procenta celkové produkce piva v Česku, dodal Jurečka.

U piv bude povinné uvádět obsah alkoholu, což v původní verzi vyhlášky ministerstvo nařizovalo pouze u nízkoalkoholických piv. Podle novely bude také možné značit pivní styly jako například stout, IPA, APA nebo porter.

Zástupci minipivovarů již dříve upozornili, že některé nelogičnosti přetrvají. Například spodně kvašené pšeničné pivo mezi jedenácti a dvanácti stupni se bude i nadále jmenovat ležák.

Vyhláška přináší i další změny ve značení alkoholických i nealkoholických nápojů. Například u medoviny se začne rozlišovat tradiční a desertní. "Tradiční bude taková medovina, která bude vyráběná tradičním způsobem historicky od 18. století pouze z čistého medu bez dalších přísad," řekl ředitel potravinářského odboru ministerstva Jindřich Fialka. Přesněji by se měly vymezit i složky používané pro výrobu nealkoholických nápojů.

Vyhlášku nyní ministerstvo posílá k posouzení legislativní radě vlády. Poté ji čeká notifikace v Bruselu. Vyhláška by pak měla začít platit devět měsíců po zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Většina látek v pivu je zdraví prospěšná, pomáhá taky trávení, říká profesor Pavel Dostálek, který pivo zkoumá vědecky. České pivo je podle něj unikátní tím, že je vyrobené z přírodních surovin. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy