Levných letů z Prahy přibude. Ryanair začne létat šestkrát denně

Petr Zenkner Petr Zenkner
Aktualizováno 31. 8. 2016 18:00
Irský nízkonákladový přepravce začne z pražské Ruzyně nově létat do anglického Liverpoolu a do sicilského Trapani. Už od konce letošního října bude mít na pražském letišti základnu pro dvě letadla.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: RyanAir

Praha – Největší nízkonákladový dopravce Ryanair, který je průkopníkem v létání za co nejnižší ceny, začne od léta 2017 létat z Prahy nově do anglického Liverpoolu a sicilského Trapani, zimní spoje do Milána (Bergamo) a Říma pak rozšíří i o letní sezonu.

Dosud z Prahy létá do Bruselu (Charleroi), Londýna (Stansted) a Dublinu. Ryanair tak bude z Ruzyně provozovat 45 letů týdně, v průměru přes šest denně.

Ryanair je nyní v Česku mezi přepravci číslem pět. "Chceme to změnit a ročně přepravit 760 tisíc pasažérů," řekl dnes v Praze obchodní ředitel společnosti David O'Brien. Po započtení spojů z Ostravy a Brna to bude v dalším roce jeden milion lidí.

Spoj do Liverpoolu bude provozován čtyřikrát týdně, na Sicílii dvakrát týdně. Celosvětově létá Ryanair do více než dvou set destinací a denně provozuje 1600 letů. Jeho leteckou flotilu tvoří 300 boeingů.

Firma současně oznámila, že už od letošního října bude pražské letiště využívat jako základnu pro dva své boeingy. Pro letiště to znamená, že se letadla každý den pravidelně vrací do Prahy. Zvyšují se tak jeho příjmy za poplatky z odletů a přistání i z využití letištní infrastruktury.

O’Brien na tiskové konferenci mluvil o investici ve výši 200 milionů dolarů (4,8 miliardy korun), za tou se však převážně skrývají náklady na pořízení dvou letadel, které chce irská aerolinka v Praze "ustájit".

Podle O´Briena může chystaná expanze zvýšit počet pracovních míst na pražském letišti až o 570. Dokládá to studií společnosti ACD, že každý milion přepravených pasažérů navíc pomůže na mezinárodním letišti vytvořit až 750 míst.

Ředitel pražského letiště Václav Řehoř věří, že díky Ryanairu příští rok překoná Ruzyně hranici 13 milionů pasažérů, dosud je to o milion méně. Letiště se snaží zvýšit svoji atraktivitu speciálními slevami pro společnosti, které se rozhodnou otevřít nové linky nebo létat v časech, kdy je letiště méně vytížené.

"Přistupujeme ke všem společnostem stejně, Ryanair nemá žádnou výhodu," uvedl Řehoř, který je šéfem Českého aeroholdingu. Irskou společnost považuje za štiku, která přispěje ke zlepšení služeb. Podle něj jde o potvrzení, že program slev funguje, Ruzyně v něm plánuje pokračovat. Do Prahy přivedl zatím 12 dalších dopravců, kteří otevřeli 50 nových spojů.

Letiště Václava Havla již jako základnu využívají tři tuzemské společnosti: České aerolinie, Travel Service a SmartWings. Vedle nich ještě maďarská nízkonákladová společnost Wizz Air. Irský Ryanair má po Evropě přes osmdesát základen, ve střední Evropě nejvíce v Polsku.

U příležitosti představení nového letového řádu nabízí Ryanair do 5. září rezervaci 100 tisíc letenek po celé evropské síti za 459 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy