Levněji už nebude. Začněte utrácet, vyzývá guvernér ČNB

Petr Kučera Ekonomika Petr Kučera, Ekonomika
13. 11. 2013 10:25
Česká národní banka chce držet kurz koruny u hranice 27 korun za euro alespoň rok a půl
Guvernéra ČNB Miroslava Singera jmenoval prezident Václav Klaus v roce 2010.
Guvernéra ČNB Miroslava Singera jmenoval prezident Václav Klaus v roce 2010. | Foto: Jan Langer

Praha - Oslabení koruny, o němž minulý čtvrtek rozhodla bankovní rada ČNB, má lidi s velkými úsporami přesvědčit, aby je utratili. "Levněji už nebude," vzkazuje jim guvernér České národní banky Miroslav Singer v rozhovoru pro MF Dnes.

Šéf centrální banky věří, že k utrácení přesvědčí část lidí, kteří mají dost peněz, ale odkládají nákupy dražších věcí ve víře, že ceny budou neustále padat. To, že lidé šetří, potvrzují rostoucí úspory v bankách.

"Dosud mohl každý vidět, že ve slevových akcích stála pračka každý rok méně," říká Singer v MF Dnes. Nyní banka lidem vzkazuje: auta, byty či elektroniku už levněji neseženete.

Singer uvedl, že Česká národní banka bude držet kurz koruny poblíž hranice 27 korun za euro alespoň rok a půl. Devizové rezervy, které vzniknou, chce centrální banka investovat do různých dluhopisů, jednu desetinu pak do akcií.

Krok centrální banky byl překvapivý, i když o možnosti takzvané intervence hovořili členové bankovní rady v posledních měsících stále častěji. Cílem je podpořit ekonomiku, hlavně exportéry, a tím i zaměstnanost a v důsledku toho i spotřebu domácností. Podle kritiků však tento krok naopak zastaví pomalu oživující tuzemskou poptávku.

Singer v deníku uvádí, že v prvním pololetí 2014 očekává inflaci do jednoho procenta. Potraviny by podle něj zdražovat neměly, protože úrody jsou slušné.

 

Právě se děje

Další zprávy