Boj proti montovnám: Chcete peníze od státu? Zaplaťte dobře lidi a sežeňte vývojáře

Jan Prokeš Jan Prokeš
Aktualizováno 26. 9. 2018 17:00
Podle návrhu by na investiční pobídku měly dosáhnout jen firmy, které budou platit alespoň průměrnou mzdu v daném kraji. Podle Svazu průmyslu je toto řešení nesystémové.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Firmy, které mají svou výrobu založenou zejména na levné práci, už peníze od státu nedostanou. Investiční pobídky naopak snáze získají firmy s propracovanější výrobou či malé a střední podniky. Více peněz by od státu mohla získat také technologická centra.

Veškeré žádosti o investiční pobídky navíc bude nově schvalovat vláda. Výraznou změnu pravidel přináší novela zákona o investičních pobídkách. Materiál ministerstva průmyslu ve středu schválila vláda.

Systém investičních pobídek, který stát zavedl před 20 lety, už dnes příliš nefunguje. Jeho hlavním cílem je od začátku vytváření nových pracovních míst. Česko má však v současnosti opačný problém: bez práce je pouze 230 tisíc lidí, firmy přitom nabízejí o téměř 80 tisíc pracovních pozic víc.

Podle ředitelky CzechInvestu Silvany Jirotkové je změna nutná. "Již nepotřebujeme léčit tehdejší vysokou nezaměstnanost investicemi, které přinášely vysoké počty nových pracovních míst," říká Jirotková.

"Investiční pobídky nyní musí více podporovat investice na vysoké technologické úrovni, investice orientované na výzkum a vývoj, investice, které v důsledku povedou ke snižování fyzické náročnosti práce, ke zvyšování mezd a životní úrovně našich obyvatel," míní žena, která do čela CzechInvestu nastoupila letos v březnu. Podmínka na vytvoření minimálního počtu pracovních míst se tak v budoucnu úplně zruší.

Firmy, které se zabývají propracovanější výrobou, hodlá stát poznat pomocí několika nových kritérií. Podnik ze zpracovatelského průmyslu bude muset 80 procentům zaměstnanců v závodě platit alespoň průměrnou mzdu v daném kraji. Vyšší mzdy by podle ministerstva průmyslu měly být logickým důsledkem vyšší produktivity práce. Na podporu od státu by tak už nedosáhly levné montovny.

Společnosti budou dále muset splnit jednu z těchto dvou podmínek: zaměstnávat alespoň 10 procent pracovníků s vysokoškolským vzděláním či minimálně dvě procenta zaměstnanců pracujících ve výzkumu a vývoji.

Více peněz by od státu dostala také technologická centra. Ta zatím současná forma pobídek příliš neláká. Od roku 2012, kdy byla podpora technologických pracovišť uzákoněna, ji do konce loňského roku získalo jen osm, tedy 1,6 procenta všech přijatých žádostí. Ministerstvo pro ně navrhuje zvýšit přímou dotaci na pořízení majetku z nynějších 10 procent nákladů na 20.

Snáze by na peníze měly dosáhnout i menší a střední firmy, kterým se sníží podmínky týkající se výše investice a počtu nových pracovních míst. Požadavek na výši investice by se z 50 milionů snížil na polovinu.

Novela nyní zamíří do sněmovny. Pokud projde i Senátem, nová pravidla investičních pobídek začnou platit 15 dnů po podpisu prezidenta Miloše Zemana. Myšlenku ministerstva průmyslu podporují i někteří opoziční poslanci. "Obecný směr, kdy pobídky jdou od montoven k podnikům s vyšší přidanou hodnotou, vítáme. Je to naprosto nutné," myslí si místopředseda pirátů Mikuláš Ferjenčík. "Je nám líto, že změna nepřišla dříve, protože předešlé čtyři roky byly v tomto úplně ztracené," dodává poslanec.

Průměrná mzda v krajích:

Kraj Průměrná mzda
Moravskoslezský 27 125 korun
Zlínský 26 431 korun
Olomoucký 26 659 korun
Jihomoravský 29 346 korun
Vysočina 27 661 korun
Pardubický 27 002 korun
Královéhradecký 27 619 korun
Liberecký 28 010 korun
Ústecký 28 029 korun
Karlovarský 26 287 korun
Plzeňský 29 054 korun
Jihočeský 26 941 korun
Středočeský 30 069 korun
Praha 38 436 korun
Průměr 30 265 korun

Změnu systému investičních pobídek podporují i zástupci firem. "Stávající systém investičních pobídek již nevyhovuje aktuálnímu stavu ekonomiky," říká hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek s tím, že podmínka vytvoření určitého počtu pracovních míst je dnes bezpředmětná.

Podle Svazu průmyslu a dopravy je nová vládní pravomoc nesystémová, nestandardní a vyvolává otazníky. Změna pravomoci byla do návrhu, který dnes ministři schválili, doplněna na poslední chvíli. V tiskové zprávě to uvedl Svaz průmyslu a dopravy. Svaz ale vítá schválenou změnu systému investičních pobídek a zaměření na přidanou hodnotu.

Otazníky podle svazu vyvolává transparentnost pravomoci vlády schvalovat všechny pobídky. Firmám, které budou žádat o investiční pobídky, přináší návrh podle něho nejistotu. Všechny žádosti totiž již předem schvaluje ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s dalšími úřady.

Je tedy podle svazu jasné, že ty, které se dostanou vládě na stůl, prošly sítem přidané hodnoty a splnily všechny zákonné podmínky, jako je výše mezd, spolupráce s výzkumnými organizacemi či podíl výzkumných pracovníků.

"Proto Svaz průmyslu a dopravy nechápe, proč by nově měla mít vláda pravomoc žádost odmítnout. Není jasné, na základě jakých kritérií bude vláda žádosti na svých jednáních dále filtrovat a schvalovat, ani jak dlouho budou podniky na rozhodnutí čekat," uvedl svaz v prohlášení.

Nynější nastavení investičních pobídek se nelíbí Hospodářské komoře, která v Česku zastupuje 15 tisíc podniků. "Pracovní místa nově vytvořená pomocí investičních pobídek často jen přetahují zaměstnance z jiných firem téhož odvětví nebo z jiných odvětví, než aby snižovala míru nezaměstnanosti," tvrdí mluvčí komory Miroslav Diro.

Loni stát podpořil celkem 74 investičních projektů za téměř 45 miliard korun. Celkem na ně firmy budou moci čerpat pobídky za 10,75 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy