Letošní sucho způsobilo škody za 2,6 miliardy korun, odhadli zemědělci. Trpěla kukuřice i brambory

ČTK ČTK
17. 12. 2015 10:46
Ministerstvo zemědělství zatím vyčíslilo škodu jen 1,2 miliardy korun. Zároveň připravilo balíček 600 milionů korun, který bude na základě předem stanoveného klíče rozdělen mezi postižené producenty. Sucho mělo podle komory největší dopady na letošní sklizeň kukuřice na zrno, cukrovou řepu, brambory, ale také na krmné plodiny jako kukuřici na siláž či pícniny, dále pak na chmel, ovoce a zeleninu. Naopak dobře se letos dařilo obilninám.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: František Havlát

Praha - Zájmové svazy v zemědělství odhadly škody způsobené letošním suchem na 2,6 miliardy korun, zatímco ministerstvo zemědělství vyčíslilo škody zatím na 1,2 miliardy korun. Řekl to dnes prezident Agrární komory Miroslav Toman. Podle ministerstva není ale sčítání škod ještě hotové.

"Ministerstvo zemědělství připravilo balíček 600 milionů korun, který bude na základě předem stanoveného klíče rozdělen mezi postižené producenty," uvedl dále Toman, podle něhož má jít o mimořádnou pomoc. "V tuto chvíli není stanovena přesná částka ani procenta, proto to nemůžeme zatím potvrdit," reagoval mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

Sucho mělo podle komory největší dopady na letošní sklizeň kukuřice na zrno, cukrovou řepu, brambory, ale také na krmné plodiny jako kukuřici na siláž či pícniny, dále pak na chmel, ovoce a zeleninu. Naopak dobře se letos dařilo obilninám.

Stát má možnost podpořit zemědělce kvůli suchu z již notifikovaného programu, do roku 2020 jim může vyplatit až 12,25 miliardy korun. O využití těchto peněz by ale musela rozhodnout vláda. Ministerstvo nyní připravuje spuštění fondu těžko pojistitelných rizik, do kterého by přispívali zemědělci a stát. Pokud by se jim úroda zmenšila kvůli suchu nebo povodním o více než 30 procent, stát by škody zapojeným zemědělcům proplatil.

Podle rozhodnutí vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by měla vzniknout státní strategie na boj se suchem do poloviny roku 2017. Sám premiér se ale vyjádřil, že by chtěl, aby základní strategické dokumenty vznikly již do konce roku 2016.

Dlouhotrvající sucho a horko letos způsobovalo komplikace po celé zemi. Vědci očekávají, že podobně teplých a suchých let bude přibývat.

 

Právě se děje

Další zprávy