Kde se v Evropě vyplatí natankovat? Léto ve znamení levného benzinu a nafty pokračuje

Magdalena Chorá Ekonomika Magdalena Chorá, Ekonomika
11. 8. 2020 6:04
Pohonné hmoty v Česku i Evropě první prázdninový měsíc lehce podražily. Zatímco za litr nafty Češi v červenci zaplatili 27,83 koruny, benzin stál 28,09 koruny, ukázala data portálu Clever-tanken. I tak jsou ceny na tuzemských čerpacích stanicích stále nižší než evropský průměr přesahující 30 korun. V příštích týdnech bude zdražování pokračovat, hlavním důvodem je podle analytiků růst cen ropy.
Ceny pohonných hmot se v červenci mírně zvýšily, na další zdražování bude mít vliv i exploze v Bejrútu.
Ceny pohonných hmot se v červenci mírně zvýšily, na další zdražování bude mít vliv i exploze v Bejrútu. | Foto: Ondřej Neufus

Celostátní průměr cen vytrvale rostl zhruba od poloviny května, nárůst ale nedokázal smazat výrazný pokles cen paliv z březnového začátku koronakrize. Podle údajů CCS je benzin o zhruba pět korun levnější než ve stejnou dobu loni a nafta je meziročně levnější o asi 4,40 koruny.

"Pohonné hmoty budou v srpnu a po zbytek léta mírně zdražovat jak v Česku, tak v okolních zemích. Výrazně levnější budou v Polsku, Bulharsku a Rumunsku. Dražší pak budou v Německu, Itálii či Chorvatsku. Důvodem je zdražování ropy na světovém trhu a také nadcházející zmírnění tempa posilování koruny k dolaru," vysvětluje ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Řidiči by se na mírné zdražení měli připravit i podle analytika společnosti Purple Trading Štepána Hájka. "Výbuch v Bejrútu totiž investoři na světových trzích s ropou vyhodnotili jako nestabilní situaci v regionu a severomořská ropa Brent posílila nad 45 dolarů za barel. To se může odrazit na růstu ceny benzinu o deset až 20 haléřů," vypočítává Hájek. "Na druhou stranu ropný kartel OPEC od nového týdne pumpuje na trh o 1,6 milionu barelů více a poptávka po ropě ztrácí svou dynamiku," dodal pro agenturu ČTK analytik.

Efekt zvyšování dolarové ceny barelu ropy však bude podle Kovandy tlumit poměrně silná koruna, která je vůči dolaru na maximech za uplynulé skoro dva roky. V červnu a červenci posílila česká měna vůči dolaru vůbec nejvýrazněji ze všech měn světa.

"Výsledkem je to, že mírný růst cen ropy se neprojevuje růstem ceny ropy v korunách, nýbrž mírným zlevněním či právě stagnací korunové ceny ropy, a tedy v důsledku i stagnací cen pohonných hmot v Česku. V příštím týdnu už tento vývoj z poslední doby vezme zasvé a cena benzinu i nafty v Česku se mírně zvýší," dodává Kovanda.

Aktuální evropské ceny z tohoto týdne ukazuje interaktivní přehled:

K přepočtu byl použit kurz: 26,26 Kč/EUR

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček připomíná, že vyšší poptávka po ropě postupně způsobí její zdražení na asi 60 dolarů za barel. "Průměrné ceny benzinu by se tak měly vrátit k úrovni kolem 32 korun za litr. Nafta by měla být o necelou korunu levnější v závislosti na ročních obdobích. Návrat k těmto úrovním lze však očekávat nejdříve ve druhé polovině příštího roku," upřesňuje Křeček.

V červenci byl benzin levnější než v Česku tradičně v Polsku, kde stál 25,99 koruny za litr. Nízké ceny byly také ve Slovinsku, Bulharsku či Rumunsku. Například v Rakousku byl benzin srovnatelně drahý jako u nás - litr stál v přepočtu 27,83 koruny.

Naopak v sousedním Slovensku stál litr benzinu v přepočtu 30,72 koruny, v Chorvatsku pak 32,03 koruny a v Německu 34,14. Nejdráže tankovali řidiči v Norsku, v přepočtu za 44,63 koruny za litr. Zde byla zároveň nejdražší i nafta, a to 40,96 koruny za litr.

Nejlevněji bylo možné naftu natankovat v Bulharsku nebo v Rumunsku. 

 

Právě se děje

Další zprávy