Letecká společnost Air Berlin je v insolvenci. Létat bude do listopadu, stát firmu podpoří úvěrem

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 8. 2017 18:31
Air Berlin, která měla finanční potíže dlouhodobě, o otevření insolvenčního řízení u berlínského soudu požádala poté, co její hlavní akcionář Etihad oznámil, že už jí nedá k dispozici žádnou další finanční podporu. Německá vláda poskytne aerolince úvěr 150 milionů eur (3,9 miliardy Kč). Vláda to zdůvodnila mimo jiné tím, že jsou na dovolené desetitisíce lidí, kteří musí mít možnost vrátit se se společností zpět. Díky úvěru mohou aerolinky zůstat v provozu alespoň do konce listopadu.
Foto: ČTK/DPA/Ralf Hirschberger

Berlín - Německé nízkonákladové aerolinky Air Berlin jsou v insolvenci. V platnosti zůstávají i všechny zakoupené letenky. Společnost, která létá i do Prahy, dostane od německé vlády překlenovací úvěr 150 milionů eur (3,9 miliardy Kč).

Německá vláda poskytnutí úvěru zdůvodnila mimo jiné tím, že je období letních prázdnin, kdy jsou na dovolené desetitisíce lidí, kteří musí mít možnost vrátit se se společností Air Berlin zpět. Díky úvěru mohou aerolinky podle německého ministra dopravy Alexandera Dobrindta (CSU) zůstat v provozu alespoň do konce listopadu.

Air Berlin, která měla finanční potíže dlouhodobě, o otevření insolvenčního řízení u berlínského soudu požádala poté, co její hlavní akcionář Etihad oznámil, že už jí nedá k dispozici žádnou další finanční podporu. Letecká společnost pak došla k tomu, že nevidí žádnou jinou možnou cestu.

O své budoucnosti chce firma jednat mimo jiné s jedničkou německého trhu, společností Lufthansa. Ta si od Air Berlin pronajímá řadu letadel i s posádkou a už v minulosti uvedla, že by o zadluženého leteckého dopravce měla zájem - pokud bude oddlužen.

Nyní se zdá, že by Lufthansa část podnikatelských aktivit Air Berlin mohla převzít. Podle Dobrindta by to z hlediska hospodářské soutěže nebyl problém. S Air Berlin jedná podle agentury Reuters i společnost easyJet.

Air Berlin, která loni vykázala rekordní ztrátu 782 milionů eur (20,4 miliardy Kč), ještě v červnu své zákazníky ujišťovala o tom, že své finanční a provozní problémy vyřešila.

 

Právě se děje

Další zprávy