Lesy ČR žalují antimonopolní úřad. Nesouhlasí s pokutou

ČTK ČTK
16. 3. 2015 10:42
Tendrem na dodávky ochranných pracovních prostředků se bude zabývat Krajský soud v Brně.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Státní podnik Lesy ČR se bude bránit půlmilionové pokutě, kterou dostal koncem loňského roku od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Proti rozhodnutí úřadu podal žalobu. Tendrem na dodávky ochranných pracovních prostředků se bude zabývat Krajský soud v Brně. ČTK to dnes řekla mluvčí soudu Lenka Smutná Polachová.

Lesy ČR zadávaly zakázku v roce 2010 za minulého vedení. Pro výpočet nabídkové ceny měli uchazeči využít položky uvedené ve vzorovém koši výrobků, který vycházel z nákupů provedených zadavatelem v minulosti, přičemž množství odpovídalo odběrům za jeden rok. Na základě vzorového koše uchazeči vypracovávali cenové nabídky.

Podle předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje ale Lesy ČR měly v úmyslu objednávat i zboží, které nebylo ve vzorovém koši uvedené. "Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl už dříve Rafaj. Smlouva s vítěznou firmou byla podle něj navíc v rozporu s návrhem rámcové smlouvy, obsaženým v nabídce firmy.

ÚOHS se případem zabýval opakovaně, původně uložil státní firmě milionovou pokutu. Rafaj ale rozhodnutí svých podřízených zrušil, protože nebylo dostatečně srozumitelné. V konečném verdiktu je pokuta poloviční. Tendr se týkal nákupu například rukavic, ochranných sluchátek, brýlí, helem, obuvi a pracovních oděvů.

 

Právě se děje

Další zprávy