Lesy ČR nesouhlasí s reorganizací firmy Less & Forest

ČTK ČTK
8. 11. 2013 16:07
V rámci reorganizace má nástupnickou společnost Nový Forest koupit Agrofert
Foto: Karel Toman

Praha - Dva věřitelé zkrachované lesnické společnosti Less & Forest se odvolali proti verdiktu Krajského soudu v Praze, který koncem října schválil reorganizační plán firmy. V jeho rámci má nástupnickou společnost Nový Forest koupit Agrofert miliardáře a šéfa politického hnutí ANO Andreje Babiše za 112 milionů korun.

S rozhodnutím soudu nesouhlasí klíčový obchodní partner firmy Less & Forest, Lesy České republiky a spolu s nimi Lesostavby Frýdek-Místek. Informace z insolvenčního rejstříku ČTK potvrdila insolvenční správkyně Monika Cihelková. Případem se má nyní zabývat Vrchní soud v Praze.

"Potvrzujeme, že Lesy České republiky v předmětné věci odvolání podaly. Podnik tak učinil po projednání v Dozorčí radě státního podniku a i na základě doporučení spolupracující advokátní kanceláře," řekl ČTK mluvčí LČR Zbyněk Boublík.

Třetina zpět pro zajištěné

O dalším osudu dříve největšího soukromého subjektu v českém lesnictví majitele Jana Mičánka nyní rozhodne Vrchní soud v Praze. "V současné době provoz podniku dlužníka pokračuje," uvedla Cihelková. Oba subjekty, které se proti rozhodnutí Krajského soudu v Praze odvolaly hlasovaly proti reorganizačnímu plánu na schůzce věřitelů. Česká spořitelna se tehdy zdržela hlasování. Tím se zbavila možnosti následně se odvolat.

Z peněz získaných z prodeje Nového Forestu, ale také například z prodeje zbytného majetku dříve největší lesnické firmy v Česku, mají být vypláceni věřitelé.

Podle soudce Krajského soudu v Praze Tomáše Jirmáska mají zajištění věřitelé v průměru získat zpět třetinu, nezajištění 8,9 až 12,4 procenta svých pohledávek vůči dlužníkovi. Věřitelé, kteří na říjnové schůzi věřitelů hlasovali proti reorganizačnímu plánu, se mohli proti verdiktu do 15 dnů odvolat.

Majitel Less & Forest Jan Mičánek ČTK bezprostředně po verdiktu soudu řekl, že nechápe, co by Lesy ČR odvoláním získaly. "Alternativou tohoto řešení je pouze konkurz. A Lesy České republiky jako nezajištěný věřitel v konkurzu nedostanou vůbec nic," upozornil.

Při svém rozhodování vzal soudce podle svého zdůvodnění v potaz také otázku zaměstnanosti. Vedení Less & Forest deklarovalo, že v případě uvalení konkurzu na firmu odejde ze společnosti. Podobně se údajně vyjádřilo několik desítek zaměstnanců firmy.

Less & Forest byl členem skupiny Less, která zajišťovala zakázky pro Lesy ČR. Less & Forest hospodařil na čtvrtině státních lesů a v roce 2012 činily jeho výnosy 4,14 miliardy korun.

Miliardové dluhy

Do společnosti Nový Forest byla převedena provozní aktiva a firma pokračuje v provozní činnosti. V původní firmě Less & Forest zůstal majetek, pohledávky a spory. Věřitelé mají být uspokojováni z obou těchto společností. Do insolvenčního řízení se jich přihlásilo 1497 s více než 1600 pohledávkami.

Podle informací ze začátku insolvenčního řízení dlužily firmy skupiny Less bankám za poskytnuté úvěry téměř 2,17 miliardy korun. Měly také závazky z faktoringových smluv zhruba 311 milionů Kč a závazky z bankovních záruk přibližně 493 milionů korun. Lesy ČR si vůči Less & Forest nárokují pohledávky ve výši zhruba 1,3 miliardy korun.

Letos v červnu vybraly Lesy ČR nové dodavatele na 32 jednotek po zkrachované firmě, osm z nich nyní obhospodařuje firma z Babišova holdingu Uniles.

Tuto firmu získal Babiš před dvěma lety společně s jinou společností Wotan Forest. Chtěl i Less & Forest, na transakci se však nedohodli. Koupí podniku chce Babiš posílit lesnické aktivity v těžební, pěstební a logistické činnosti. Případné převzetí Nového Forestu Agrofertem začátkem října schválil antimonopolní úřad.

Kromě Less & Forest se v úpadku ocitly i další dvě velké firmy Mičánkova lesnického impéria, a to firma Less & Timber provozující v Česku tři pily, a Less a.s., která fungovala jako zastřešující společnost celého holdingu. Také v jejich případě soud povolil reorganizaci, o konkrétním plánu ale zatím věřitelé ani soud nerozhodli.

 

Právě se děje

Další zprávy