Lépe se chovají k robotům, tvrdí pracovníci britského Amazonu. Zahájili stávku

ČTK ČTK
25. 1. 2023 10:26
Zaměstnanci britského Amazonu poprvé stávkují za lepší pracovní podmínky a vyšší finanční ohodnocení. Americký internetový prodejce se podle nich lépe chová i k robotům. Na svém zpravodajském webu o tom ve středu informuje BBC.
Na ilustračním snímku je skladiště Amazonu v Německu.
Na ilustračním snímku je skladiště Amazonu v Německu. | Foto: ČTK/DPA

Ke stávce ve skladu v Coventry vyzval odborový svaz GMB, další pracoviště by se k němu mohla připojit. Zaměstnancům se nelíbí, že firma jim v létě navrhla zvýšit mzdu o 50 pencí (zhruba 14 korun) na hodinu, což nazývají výsměchem.

Dva zaměstnanci mluvili s BBC o z jejich pohledu špatných podmínkách práce v Amazonu. "Když práci přeruším, hned chtějí vědět proč," řekl BBC Garfield Hilton. Dotazy vyvolá i několikaminutová cesta na toaletu, protože také tu systém zaznamenává. I k robotům se firma podle něj chová lépe.

Mluvčí Amazonu systém na dotaz BBC hájil. Oceňuje podle něj dobrý výkon a pomáhá zaměstnancům dosahovat jejich cílů.

Ohledně stávky Amazon poukázal na to, že jen velmi malá část pracovníků je organizována a zapojena do odborů. Konkrétní čísla o počtu stávkujících zatím nejsou známa.

Tržby a zisk největšího internetového prodejce na světě se prudce zvýšily v čase pandemie covidu 19, protože přijatá opatření přiměla lidi nakupovat více na internetu.

Mezi lety 2019 a 2020 se zisk téměř zdvojnásobil na 21,3 miliardy dolarů (asi 467 miliard korun) a v následujícím roce opět vzrostl na 33,3 miliardy dolarů (730 miliard korun).

Od znovuotevření světové ekonomiky je ale růst nerovnoměrný. Zatímco od roku 2019 přijal tisíce zaměstnanců, nyní Amazon 18 000 lidí propouští.

Takhle pracuje armáda robotů z Amazonu. Lidskou sílu trumfnou rychlostí i efektivitou:

Automatizace v centru Amazonu blízko Bostonu | Video: Aneta Řezníčková
 

Právě se děje

Další zprávy