Systém eRecept opět běží. Výpadek trval několik hodin, potíže měli doktoři i lékárny

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 19. 1. 2022 14:04
Systém elektronických receptů eRecept se od středečního rána potýkal s technickými problémy. Odpoledne se provoz podařilo obnovit. Informoval o tom Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který systém provozuje. Lékárníci kvůli výpadku nemohli pacientům vydávat předepsané léky a doktoři hlásili potíže se zadáváním výsledků testování a zapisování očkování proti koronaviru.
Skenování eReceptu v lékárně
Skenování eReceptu v lékárně | Foto: ČTK

Státní ústav pro kontrolu léčiv nejprve kolem 13:00 uvedl, že provoz systému je už sice obnoven, stále ale funguje s částečným omezením. Ústav ale nespecifikoval, o jaké omezení se jedná. Krátce nato oznámil, že systém již běží bez omezení.

Systém se s problémy potýkal od rána. "Lékárníkům nefunguje načítání eReceptů a nemohou pacientům vydat předepsané léky. Závada však není na jejich straně. Prosíme pacienty o trpělivost a porozumění," uvedla Česká lékárnická komora na Twitteru.

Podle komory se některé lékárny nemohly spojit ani se záložním úložištěm e-receptů a nebylo možné vydávat léky prostřednictvím občanského průkazu.

To potvrdil i mluvčí lékáren Dr. Max Michal Petrov. "Lékárníci musejí činit opakované pokusy o přístup, což je časově náročné. Podle zpráv, které mám, nelze záložní úložiště využít v žádném případě, pokud pacient žádá výdej předpisového léku jen na občanský průkaz," upřesnil pro on-line deník Aktuálně.cz.

Problémy se záložním úložištěm pro výdej léků na občanský průkaz potvrdila i jedna z lékárnic v Praze 8. "S tištěným receptem v mobilu lidé však nemají problém předepsané léky získat," dodala.

S výpadky eReceptu podle svých slov zkušenosti z minulosti již má, obvykle ale podle ní netrval déle než půl hodiny. "Tentokrát však systém nefunguje už od sedmi od rána," popsala.

Brunclíková dopoledne sdělila, že podle ní úložiště funguje bez problémů a má i všechny běžné funkce. Jen je třeba e-recept v systému zadat do stavu "připravováno". Podle lékárníků mohl být problém i s papírovými recepty, kterými lékaři e-recepty v době výpadků dočasně nahradili. Na jednom listinném receptu může být napsán jen jeden lék, jinak je neplatný. U elektronických receptů podobné omezení neplatí.

Podle webu ePreskripce byl před 10:00 ráno předpoklad obnovení provozu v řádech desítek minut. "Intenzivně pracujeme na odstranění technických problémů," uvedla mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

Potíže zaznamenali také lékaři. Ti se do systému přihlašují bezpečnostním certifikátem. Doktorům, kteří pracují i s elektronickými recepty, je vydal právě SÚKL. Kvůli výpadku tak lékaři měli problémy ve všech propojených elektronických zdravotnických systémech. Sdělil to mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Lékaři nemohli recepty ani vystavovat. "Ale do lékáren samozřejmě přicházejí i lidé, kterým eRecepty vystavili lékaři už před výpadkem," sdělil Petrov. "Potíže se bohužel občas obracejí v náladě pacientů proti našim lékárníkům, třebaže ti problém nezpůsobili. Naštěstí většina klientů našich lékáren situaci chápe," dodal mluvčí lékáren Dr. Max.

 

Právě se děje

Další zprávy