Kellnerovo Sotio hlásí nadějné výsledky testů léku na rakovinu plic. Prodlužuje život

Ekonomika Simona Janíková Ekonomika, Simona Janíková
3. 6. 2019 12:16
Když se zkombinuje běžná léčba chemoterapií s vyvíjeným lékem české společnosti Sotio, mají pacienti s určitým typem rakoviny plic šanci na delší dožití. A znatelně se u nich snižuje riziko úmrtí, než když se léčí jen chemoterapií. Sotio, které patří investiční skupině PPF miliardáře Petra Kellnera, lék na lidech zkouší od roku 2015. Výsledky první části testování společnost v neděli prezentovala na jedné z největších onkologických konferencí světa v americkém Chicagu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

O úspěchu nadějného léku informovaly Hospodářské noviny. Přípravek jménem DCVAC/LuCa vědci podávali nemocným s takzvaným nemalobuněčným karcinomem plic, aby zjistili, zda jim neškodí.

Podle lékaře Libora Havla z pražské Thomayerovy nemocnice, který je hlavním výzkumníkem tohoto testování, může léčivo také prodloužit čas do dalšího postupu onemocnění. Lék se zkoušel na více než stovce českých a slovenských pacientů v pokročilém stadiu nemoci. "Ve své ordinaci vidím, že u většiny pacientů, kterým je podáván DCVAC, se podstatně zvýšila kvalita života. Věřím, že další klinické studie to potvrdí," řekl Havel HN.

Přípravek podle vědců snížil riziko úmrtí pacientů s tímto typem rakoviny o 46 procent. Těm, kteří jej dostávali, se prodloužila doba přežití o 3,7 měsíce. "To je statisticky i klinicky významné. Celkové přežití dosáhlo 15,5 měsíce," uvádí Sotio v tiskové zprávě.

Při léčbě pouze chemoterapií byla doba přežití spočítána na 11,8 měsíce. Průměrný čas do dalšího šíření onemocnění se prodloužil o více než měsíc. Léčba také podle firmy neměla žádné významné vedlejší účinky a je tak pro lidi bezpečná.

"Nádorové onemocnění plic je jednou z nejzákeřnějších nemocí, u níž existují jen omezené možnosti léčby. S našimi akcionáři a s předními lékařskými odborníky budeme diskutovat o dalších možnostech klinického vývoje přípravku DCVAC/LuCa tak, abychom v budoucnu mohli pacientům poskytnout nové možnosti účinné léčby," řekl Hospodářským novinám šéf Sotia Radek Špíšek.

Firma vznikla v roce 2010 a kromě Česka působí i v USA, Rusku a Číně. Kromě svého výzkumu spolupracuje také na vývoji dalších onkologických léků se zahraničními společnostmi LDC a NBE Therapeutics.

Rakovinou plic v Česku onemocní ročně kolem 6500 lidí. Je to jedno z nejčastějších nádorových oncemocnění u nás. Když už se příznaky nemoci objeví, bývá pozdě a většina nemocných brzy umírá. Více než polovinu případů lékaři odhalí právě v pokročilém stadiu nemoci.

 

Právě se děje

Další zprávy