Lego je jenom jedno. Dánský výrobce vyhrál v Číně další soud s napodobeninami

ČTK ČTK
6. 11. 2018 11:43
Dánský výrobce hraček Lego vyhrál v Číně další soudní spor s firmami kopírujícími jeho stavebnice. Čínský soud podle dánské společnosti rozhodl, že čtveřice podniků porušila řadu autorských práv skupiny Lego a dopustila se nekalé konkurence výrobou a distribucí stavebnic.
Foto: Vojtěch Marek

Soud firmám, které stavebnici kopírovaly, nařídil zastavení výroby, prodeje a propagace produktů porušujících autorská práva. Lego navíc obdrží odškodné kolem 4,5 milionu jüanů (zhruba 15 milionů korun).

"Věříme, že tato rozhodnutí jsou podložená fakty i zákonem a jasně demonstrují pokračující snahu čínských úřadů o ochranu duševního vlastnictví," prohlásil generální ředitel společnosti Lego Niels Christiansen.

Dánská firma zaznamenala první úspěch ve sporech o autorská práva v Číně v loňském roce. Pekingský vrchní soud loni mimo jiné dospěl k závěru, že logo a jméno společnosti Lego jsou v Číně všeobecně známými obchodními značkami, což firmě usnadnilo postup proti porušování autorských práv.

Lego se v poslední době potýká se zpomalováním růstu, či dokonce poklesem tržeb na trzích v západní Evropě a Spojených státech. Čína je tak pro firmu důležitým trhem, ačkoli se zatím na jejích celkových tržbách podílí méně než deseti procenty.

Lego nyní plánuje otevřít své vlajkové prodejny v Šanghaji a Pekingu. Začátkem roku firma oznámila, že se dohodla na spolupráci s největší čínskou internetovou společností Tencent Holdings, zahrnující například vývoj internetových her.

Lego na čínském trhu soupeří mimo jiné s americkými výrobci hraček Mattel a Hasbro. Roční obrat čínského trhu s hračkami a hrami dosahuje kolem 31 miliard dolarů (zhruba 700 miliard korun), napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy