Lego poprvé porazilo čínské imitátory, výroba napodobenin musí skončit

ČTK ČTK
7. 12. 2017 14:53
Společnost Lego uspěla v Číně ve sporu o autorská práva s dvěma místními podniky. Firmy vyráběly hračky příliš podobné řadě Lego Friends a s výrobou musí přestat.
Poprvé uspěl. (ilustrační foto)
Poprvé uspěl. (ilustrační foto) | Foto: Shutterstock

Kodaň - Dánský výrobce stavebnic Lego vyhrál v Číně spor o autorská práva. Podle něj se tak v této zemi stalo vůbec poprvé. Soud rozhodl, že dvě místní firmy, které pod názvem Bela vyráběly a prodávaly stavebnice téměř totožné s řadou Lego Friends, musejí zastavit výrobu. Rozsudek padl již v září, ale právní účinnosti nabyl v listopadu.

Figurky značky Bela
Figurky značky Bela | Foto: DHGate

Pekingský vrchní soud letos také rozhodl, že logo Lega a jeho jméno jsou v Číně známými obchodními značkami. Poskytl tak firmě větší právní jistotu v jejím boji za ochranu autorských práv, uvedly agentury Reuters a AP.

Lego, jehož jméno je odvozeno z dánského "leg godt" (hezky si hraj), soutěží o podíl na čínském trhu s výrobcem panenek Barbie, firmou Mattel, a se společností Hasbro, která vyrábí figurky My Little Pony. Obrat čínského obchodu s hrami a hračkami činí 31 miliard dolarů (674 miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy