Kladenské Lego nemá lidi. Poptávka je velká, shání šéfy i stavitele obřích postaviček

ČTK ČTK
17. 12. 2018 11:48
Kladenské Lego očekává, že přes nedostatek pracovníků na trhu práce uspokojí všechny vánoční objednávky. Aktuálně hledá zaměstnance na zhruba dvě desítky typů pozic ve výrobě, ale také na manažerská místa. Poptává ale i modeláře, jejichž náplní práce je mimo jiné stavba modelů a figurín z lego kostiček.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Nábor pracovních sil firmě komplikovala rekordní nízká nezaměstnanost, která v listopadu ve středních Čechách činila 2,5 procenta. "I přes složitou situaci, která je v této době na trhu práce v České republice, se nám podařilo připravit na vysokou sezonu," sdělila mluvčí kladenského Lega Markéta Vaňková. Firma zaměstnává přes 2000 lidí. Počet zapojených sezonních pracovníků mluvčí nezveřejnila.

V kladenské továrně zaměstnanci stavebnice kompletují, dekorují a balí. Podle mluvčí se firma snaží, aby veškeré Lego stavebnice byly včas vyrobeny a distribuovány maloobchodním partnerům, a mohly si tak najít cestu ke konečným uživatelům po celém světě. Lego má pět výrobních závodů, kromě Kladna ještě v Dánsku, Maďarsku, Mexiku a v roce 2016 otevřenou továrnu v Číně.

"V současné době očekáváme, že budeme schopni uspokojit veškerou poptávku ze strany spotřebitelů," uvedla mluvčí. Podle ní společnost přizpůsobuje kapacitu ve svých továrnách po celém světě.

Příjmy dánského Lega v první polovině letošního roku celkově klesly o pět procent na 14,3 miliardy dánských korun (49,4 miliardy korun), bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů však zůstaly podle společnosti beze změny. Loni příjmy firmy poprvé po více než deseti letech klesly, a to o osm procent na 35 miliard DKK (119 miliard korun).

Auto Report: Stvořili něco neskutečného. Tady tvůrci sestrojili Bugatti Chiron z Lega | Video: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy